• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mikulás járt az izületi bántalmakkal szenvedő gyerekeknél

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A fiatalkori idiopátiás arthritis ugyan rendkívül ritka betegség, ám hosszú ideig terápia sem volt rá.

Az ORFI III. Általános és gyermekreumatológiai osztályán, ahol fiatalkori idiopátiás arthritisben szenvedő gyermekeket kezelnek, Mikulás ünnepségre került sor. A kórház dolgozói sokat tettek azért, hogy e nem túl gyakori, de rendkívül fájdalmas betegséget elviselő 2-16 éves gyermekek számára is megteremtsék a Mikulás-várás élményét. A kis betegeknek olyan sajátos, hosszantartó autoimmun betegségük van, amelynek jellemző tünete – különösen a reggeli órákban érzett – ízületi merevség, fájdalom, majd az ízületek duzzanata, fokozódó mozgásbeszűkülése, végül deformálódása, amely mindennapi ténykedésüket is igen megnehezítheti.

A gyermekeknél előforduló ízületi gyulladás a felnőttekétől eltérő, sajátos, ritka betegség, 100 ezer gyermek közül 80-90-et érint. Számos formája létezik, a különbség közöttük a szisztémás szervi tünetek jelenléte, pl. láz, bőrkiütés, szívburokgyulladás és a megtámadott ízületek száma alapján tehető.

Az orvosi szaknyelven JIA-nak nevezett (juvenilis idiopathias arthritis) betegség orvoslására hosszú időn át nem létezett speciális terápia. A kezelés célja az volt, hogy a gyulladásos tüneteket csökkentve a normális életvitelt megőrizzék, megelőzzék az ízületi és szervi károsodásokat, mialatt a betegség spontán enyhülésére várnak. A kezelés lényegében szisztémás és/vagy az ízületi gyulladást gátló gyógyszerek használatán, az ízületek funkciójának megőrzésére, a deformitások kialakulásának megelőzésére irányuló rehabilitációs programokon alapult.

A terápiában alkalmazott gyógyszerek szteroid és nem-szteroid alapú gyulladásgátlók, amely nem mindegyike használható gyermekkorban. A gyógyításban a biotechnológiai kutatások előrehaladtával azonban sikerült olyan szert előállítani, amely az ízületi gyulladás kezelésében az oksági láncolat legkorábbi pontján avatkozik be: a gyulladást megindító citokineket blokkolja és ezzel megfékezi a krónikus ízületi gyulladást, így a fiatalkori JIA-t is.

Mint ismeretes, az ízületi gyulladások kialakulásában az immunrendszerünk ismeretlen okokra visszavezethető rendellenes válasza játssza a főszerepet. Az immunrendszer elveszíti azt a képességet, amellyel meg tudja különböztetni az „idegen"-t a „saját"-tól és ennek következményeként a saját ízületi alkotóelemeit támadja meg. Az újonnan kifejlesztettbiológiai terápia hatásmechanizmusában legfontosabb, hogy célzottan gátolja a TNF-alfa sejtfelszíni receptorhoz kötődését és, a kerengő TNF-alfát megköti. Az inaktív TNF-alfa így nem tud sejtes választ kiváltani, és a gyulladásos folyamat nem indul be. A szer különlegessége, hogy már négyéves kortól alkalmazható.
Eddig Magyarországon csaknem 50 fiatalkorú beteg részesült ilyen kezelésben. A terápia eredményeként a fiatalkorú páciensek többségének ízületi gyulladása, fájdalma megszűnt, még, ha betegségük nem is múlt el.

A Mikulásnak előadott műsorban is a mozgás már kevésbé tűnt fájdalmasnak, a Mikulás-csomagok bontogatása pedig önfeledt élményt okozott az osztályon kezelt fiataloknak.