• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nemcsak gyógyulni, fogyókúrázni is érdemes vele

Egészségmagazin Forrás: Budai Endokrinközpont

A stevia egy olyan népszerű természetes édesítő, mely remekül illeszkedik akár fogyókúrához is.

Inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén édesítés gyanánt gyakran nyúlnak steviához, és mivel szénhidrát és kalória tartalma nincs, így nem okoz vércukor,- és inzulinemelkedést sem. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa szerint a stevia egy olyan népszerű természetes édesítő, mely remekül illeszkedik akár fogyókúrához is!

Mi az a stevia?
A Dél- Amerikában őshonos stevia – vagy más néven a jázminpakóca- leginkább édes leveleiről és gyógyhatásairól ismert napraforgófélék családjába tartozó növény. A benne található steviol-glükozidok miatt levelei 30-szor, folyékony kivonatok édesítőereje pedig közel 300-szor édesebb a hagyományos répacukornál, így lényegesen kevesebbet szükséges belőle felhasználni. Gyógyhatásaira már évszázadokkal ezelőtt felfigyeltek, így nem csupán fűszerként, de gyógynövényként is alkalmazzák. Sütéshez is bátran használható, hiszen nem hőérzékeny, ám negatív oldala, sokak számára némi kellemetlen mellékízzel rendelkezik, ha túl nagy mennyiségben használják.

A stevia további előnyös hatásai:
• rendszeres fogyasztása 2-es típusú cukorbetegség esetén csökkenti a vércukorszintet, szabályozza az inzulin értékeket
• egyes tanulmányok alapján rendszeres fogyasztása segít a magasvérnyomás csökkentésében
• gátolja számos baktérium és vírus szaporodását

„A stevia több formában is kapható. Beszerezhetjük cserepes fűszernövényként, megvásárolhatjuk szárított leveleit, de akár por, tabletta és folyékony formában is hozzájuthatunk. Azonban még mielőtt a kosarunkba raknánk, győződjünk meg róla, hogy valóban kizárólag steviát tartalmaz az adott készítmény, ugyanis gyakran csak néhány százalékban van jelen a cukorpótlókban"- figyelmeztet Varga Dóra.

Tipp: manapság már egyre gyakrabban találkozunk a boltok polcain steviával édesített csokoládéval, fagylalttal, ketchuppal. Sőt megjelentek a nyírfacukor stevia, és eritrit stevia természetes édesítőszer kombinációk is, melyek négyszeres édesítő erejüknek köszönhetően sokkal gazdaságosabbak, és a stevia jellegzetes íze sem feltűnő bennük.

Érdemes a steviával kapcsolatban azzal is tisztában lenni, hogy élelmiszer adalékanyagként kizárólag édesítőszerként engedélyezett, így E számmal is rendelkezik (E960). Ebből is látszik, hogy a természetes adalékanyagoknak is van E száma, nem csak a mesterséges anyagoknak- teszi hozzá Varga Dóra.

A cukortól a szacharinon át a jázminpakócáig