• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Táplálkozni életveszélyes?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Az emelkedett szérum koleszterin, a magas vérnyomás, vagy a dohányzás – számos egyéb tényező mellett – az érelmeszesedés rizikó faktorai.

Ugyanis közvetlenül károsítják azt az érbelhártyát (endotheliumot), mely organizátora a vaszkuláris biológiai folyamatoknak. Először az érbelhártya sejtjeiben oxidációs folyamatok indulnak, oxidálódik a koleszterin is (oxidativ stress), majd krónikus gyulladás alakul ki. Ez a krónikus gyulladás vezet hosszú évek után érbetegség (pl. infarctus, stroke, stb.) kialakulásához.

Táplálkozásunk során számos anyag kerül szervezetünkbe és így számos, különböző hatás éri az erek belső rétegét, - érvédő és ér károsító hatások. A diéta fontos szerepet játszik az érbetegségek kialakulásában!

Holland, francia, spanyol és olasz kutatók kimutatták, hogy az egészségesen táplálkozó, halat, csirkét, pulykát, sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztó, azaz mediterrán diétán élő, és nem dohányzó, fizikai aktivitást is mutató igen idős emberek (70-90 évesek) összhalálozása csak 1/3-a volt az azonos korú, de e szabályokat be nem tartó társaiknak.

Görög kutatók, 22000 ember követéses vizsgálatával igazolták a korszerű, ún. mediterrán diéta és az összhalálozás fordított, inverz kapcsolatát!

Lyoni kutatások során 70 százalékkal kevesebb volt a recidiv infarktus és súlyos angina pectoris előfordulása a mediterran diétát betartó betegek csoportjában, a kontoll csoporthoz képest, átlag 27 hónapig tartó megfigyelés során.

Fenti eredmények a mediterrán diéta érvédő, antiatheroscleroticus hatékonyságát bizonyítják, melyet a gyulladásra utaló laboratóriumi markerek / CRP, IL-6, TNFα / csökkenő szintje is igazol. Ezzel szemben az egészségtelen táplálkozás / állati termékekben, telitett zsírokban gazdag, kevés zöldséget, kevés gyümölcsöt, sok cukrot tartalmazó étrend/ kifejezetten elősegíti az érbelhártyában zajló gyulladásos folyamatokat. A pro- és anti-inflammatorikus hatások eredője jelentősen befolyásolja a klinikai következményeket: diéta, érgyulladás és érbetegség egymást követő, egymást meghatározó események.

Érdekes módon a helytelen táplálkozás már rövidtávon is érezteti hatását. A nagy mennyiségű telitett zsírfogyasztás, vagy a nagy glukóz bevitel / együtt pedig különösképpen/ már közvetlenül a táplálkozás után kimutathatóan rontják az érbelhártya működését. Sőt, minél nagyobb a vér triglicerid /zsir/ tartalma étkezés után, annál rosszabbá válik az endothel müködése / annál több gyulladást serkentő anyagot termel/. Az ilyen étkezésekhez fogyasztott zöldség, majd gyümölcs viszont csökkentik, vagy kivédik előbbiek endothel károsító hatását!

Táplálkozásunk – egy kicsit – sorsunkat határozza meg! A „legveszélyesebb" a közvetlen táplálkozás utáni periódus /post prandialis periodus/, hiszen ekkor a legmagasabb a vér zsír- és cukor koncentrációja, ekkor romlik leginkább a gyulladást serkentő anyagok hatására az endothel működése. Naponta 3-szor, 5-ször tesszük ugyanezt, vagyis életünk jelentős szakasza postprandialis periódusokat jelent. Nem véletlenül mondják egyes kutatók – némi szarkazmussal-, hogy „táplálkozni életveszélyes".

Táplálkozni természetesen muszáj, táplálkozni élvezet, és az egészséges étrend is lehet igazi öröm!

Forrás: EHJ 2006.27.13-20.

Legolvasottabb cikkeink