• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Milliárdos kárt okoznak a szívbetegségek Európában

Európai Unió Forrás: euractiv.hu

Az EU-ban minden nőre, férfira és gyermekre évente 230 eurót költenek szívproblémák miatt.

A szív-érrendszeri megbetegedésekre 2003-ban az Európai Unió 169 milliárd eurót költött - áll egy tanulmányban, amelyet a BBC online kiadása idéz. Az Oxford Egyetem Heart Journal (Szív Magazin) kiadványában megjelent elemzés szerint az EU-ban minden nőre, férfira, gyermekre évente 230 eurót költenek szívproblémák miatt.

A kutatás szerint a britek fordítják egészségügyi költségvetésük legnagyobb hányadát a szívérrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos kiadásokra. A szakértők újra figyelmeztetnek: szükség van hatékonyabb megelőzésre, hiszen a betegségre költött összegek 2003 óta bizonyosan tovább emelkedtek - számolt be róla az euractív.hu.

Kiesett munkanapok, halál miatti kiadások

Az Oxford Egyetem kutatása az első olyan tanulmány, amely a szívérrendszeri megbetegedések gazdasági hatását vizsgálja az EU-ban. A kutatók az egészségügyi intézményektől kapott adatokból dolgoztak, s megpróbáltak következtetésekre jutni a tekintetben is, hogyan befolyásolta betegségük az érintett páciensek munkakörülményeit.

A szívérrendszeri betegségek között a leggyakoribbak a szívkoszorúér- és a keringési betegségek, ezek okozzák a halálesetek kétharmadát és a költségek 47 százalékát. A szívérrendszeri betegségekre költötték az egészségügyi kiadások 12 százalékát.

A kimutatott adatok szerint a betegségek következtében egyetlen esztendő alatt 268,5 millió munkanap esett ki az Európai Unió területén, és a probléma minden századik EU polgárt érinti. A vizsgált évben kétmillióan haltak meg szívbetegségekben, ami 24,4 milliárd eurós közvetlen kiadást generált.

Rejtett költségek

Míg a britek egészségügyi költségvetésük 17 százalékát költik szívbetegségekre, a németek pedig 15 százalékot, a legkisebb arányban az írek (4,4 százalék) és a máltaiak (2 százalék) kénytelenek erre fordítani egészségügyi forrásaikat.

A szakértők véleménye szerint a szívbetegségekben szenvedők gyógyítása rejtett költségeket is generál: körülbelül 2,98 milliónyi órát fordítanak családtagok, ismerősök kényszerűségből beteggondozásra, ami - nagyon hozzávetőleges becslés alapján - mintegy 28 milliárd euróba kerül.

A tanulmányt készítő kutatók úgy nyilatkoztak, hogy még egyetlen korábbi vizsgálódás sem becsülte ilyen magasra a szívbetegségekből a társadalomra háruló költségeket, de meggyőződésük, hogy a valós számok még nagyobbak.

Legolvasottabb cikkeink