• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csak a Fülöp szigetek?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az orvosok és a nővérek több okból keresnek munkát külföldön: odahaza zavarja őket a politikai instabilitás, az alacsony fizetés, a korrupció és a rossz munkakörülmények.

A Fülöp szigetek Orvosainak Szövetsége a közelmúltban konferenciát tartott az orvosok és a nővérek külföldre vándorlásáról, ami mind súlyosabb helyzetbe hozza és ellehetetleníti az otthoni egészségügyi ellátást. Az utolsó öt évben a Fülöp szigetek a világ egyik legnagyobb egészségügyi szakmunkás-exportőre lett, ahonnan ezrével távoztak orvosok és más egészségügyi dolgozók, főleg a tengerentúlra, ahol sokszor rendkívüli kedvezményekkel várták őket.

Több fölmérés igyekezett tisztázni a kivándorlás okait. Az is kiderült, hogy itt nem egyszerűen a nagyobb jövedelem csábításáról van szó – igen sok tényező játszik szerepet abban, hogy például az utolsó tíz esztendőben mintegy százezer ápolónő hagyta el a Fülöp szigeteket, hogy valahol külföldön dolgozzon. Ráadásul a filipinó lányok kitünően képzettek, jól bánnak a betegekkel és kiegyensúlyozottak, amire a nehéz ápolási feladatok közben nagy szükség van.

A helyi ápolónő-képzőkben az utolsó öt évben csak 33.370 nővér fejezte be tanulmányait, ezen időszakban pedig mintegy 50.000 ápolőnő vállalt munkát külföldön. A munkaerő veszteség alaposan meglátszik a Fülöp szigeti egészségügyi ápolás szinvonalán. Mind az orvosok, mind a nővérek több okból keresnek munkát más országban. Zavarja őket a hazai politikai instabilitás, az alacsony fizetés, a korrupció és a rossz munkakörülmények.

Persze, a legfontosabb ok a jövedelem, amely siralmasan kevés a külföldi lehetőségekhez képest. A Fölöp szigeteken dolgozó doktor havonta 180-220 amerikai dollárnak megfelelő pénzt visz haza, az Egyesült Királyságban vagy az USA-ban viszont 3000-4000 dollára havi jövedelme. A magasabb fizetés mellett az előbbi két országban a munkát vállaló külföldi nővérek igen kedvező munkakörülmények között dolgozhatnak, a családtagok soronkívül kapnak vízumot és bizonyos területeken kedvezményesen juthatnak lakáshoz.

Tekintve, hogy számos fejlett országban a nővérek, asszisztensek gyorsabban megfelelnek a szigorúbb minőségi követelményeknek, mint az doktorok, ezért az utolsó években kb. 3500 orvos képezte át magát nővérnek, tudományos segéderőnek, mert úgy könnyebben boldogult külföldön.
(Forrás: ACC Heart Health News, 2005. december 5.)