• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Garanciát vár a bérfejlesztésre a sztrájkbizottság

Egészségpolitika Forrás: MTI

A meglévő pótlékok elvétele megengedhetetlen, ezért kérték a kormány megelőző intézkedését.

A szociális ágazati sztrájkbizottság biztosítékokat kér a kormányzattól az ágazati bérek rendezésére, különös tekintettel az egészségügyi szakdolgozói bértábla szociális ágazatra történő kiterjesztésére - közölte az érdekképviselet csütörtökön az MTI-vel. A sztrájkbizottság és a kormány kijelölt képviselői, köztük Fülöp Attila esélyteremtési helyettes államtitkár csütörtökön harmadik alkalommal tartott ülést a szociális ágazatot és az abban dolgozó 92 ezer munkavállalót érintő kérdésekről.

A közlés szerint Fülöp Attila részletezte a 2014. január 1-jével bevezetni kívánt ágazati pótlékrendszert, illetve ígéretet tett arra, hogy januárban megkezdi működését egy munkacsoport, amely kidolgozza a szociális ágazati életpályát.

A sztrájkbizottság azt hangsúlyozta, a pótlékrendszer bevezetésével nem tekintik megoldottnak az ágazatban dolgozók helyzetét, ezért további biztosítékokat kértek.

Tájékoztatásuk szerint a kormányzat figyelmébe ajánlották az ombudsman egyik jelentését; ebben Székely László azt írta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek, fontolja meg az egészségügyben megvalósuló bérfejlesztés szociális ágazatra történő kiterjesztését.

Közölték, a szociális területről olyan jelzéseket kaptak, hogy a munkáltatók a meglévő pótlékokat sok helyen vissza akarják vonni. Szerintük a meglévő pótlékok elvétele megengedhetetlen, ezért kérték a kormány megelőző intézkedését.

Azt írták, az ágazati érdekegyeztetés újraindítása és a munkaközi szünet munkaidőbe történő beszámítása ügyében a kormány vállalta, hogy írásban megküldi javaslatát.

Közölték azt is, az egyeztetés végén a sztrájkbizottság átadta a sztrájkra vonatkozó még elégséges szolgáltatás javaslatát azzal, hogy írásban várják a kormányzati választ. Erről - mint írták - szükség esetén a sztrájkbizottság kész megállapodást kötni. Jelezték, hogy a tárgyalások januárban folytatódnak.

Balog Zoltán korábban azt jelentette be, hogy 2014 januárjától bérpótlékot kapnak a szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti ágazatban dolgozók. A kormány elkezdi a szociális életpályamodell kidolgozását is, amelynek része a béremelés. A tárcavezető közölte: az ágazati bérpótlék összege 5-11 százalékos béremelést jelent

Legolvasottabb cikkeink