• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megújult a koraszülött intenzív centrum Veszprémben

Regionális hírek Forrás: MTI

A szakértelem és hivatástudat mellé most már infrastrukturális fejlesztések is párosulnak.

Átadták a megújult koraszülött intenzív, a gyermek intenzív és a szülészeti osztályt, valamint az anyaszállást és az egészségfejlesztési irodát a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházban. A csütörtöki ünnepélyes átadáson Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a veszprémi kórház az utóbbi években Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő és megújuló kórháza lett. Az egymást követő fejlesztések révén az egyik legmagasabb színvonalon teljesítő intézménnyé vált - tette hozzá.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: a biztonságos betegellátásnak nemcsak a gondoskodó gyógyítás az alappillére, hanem a magas színvonalú infrastruktúra is. Jelezte, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően jobb munkakörülmények között, jobb eszközökkel végezhetik munkájukat a dolgozók, akik így "felszabaduló energiáikat a betegek javára fordíthatják".

Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta: a veszprémi kórház megújult osztályai a koraszülötteknek kiemelkedő lehetőségeket kínálnak a túlélésre, miközben kiváló körülmények között születhetnek gyerekek az intézményben.

Az államtitkár szólt az egészségfejlesztés területéről is, amely "az elmúlt időszakban gazdátlan volt". Megjegyezte, hogy az országban megnyíló 58 egészségfejlesztési irodától várják az életmódból eredő halálesetek számának csökkenését, illetve szeretnék elérni, hogy az általuk szervezett programokkal és szűrővizsgálatokkal a közösségeket és az egyéneket az egészséges életmód irányába "tereljék".

Rácz Jenő, a kórház főigazgatója közölte, hogy a több mint 500 millió forintból megvalósuló három projekt igazi értéke "emberéletekben mérhető". A szülészeti osztályon megszülető gyermekeket a perinatális intenzív centrumban és a gyermek intenzív osztályon tudják majd megóvni, miközben az egészségfejlesztési iroda életmódbeli szemléletváltást hozhat.

Jelezte, hogy a fejlesztések nem érnek véget: a következő hónapokban adják át többek között a megújult központi betegfelvételt és radiológiát, illetve a struktúraváltási projekt második ütemét.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester emlékeztetett: hosszú ideig az orvosok és ápolók lelkesedése miatt volt működőképes az egészségügy. A kórházvezetés erőfeszítéseinek köszönhetően a szakértelem mellé most már infrastrukturális fejlesztések is párosulnak – tette hozzá.

A kórház korábbi tájékoztatása szerint az Európai Unió által támogatott TIOP-projekt keretében, 1,4 milliárd forintból megújul a gyermek intenzív osztály és az anyaszállás, a szülészeti osztály és a szülőszobák, valamint a központi betegfelvétel, a központi radiológiai osztály, a neurológiai osztály, a bőrgyógyászat, a belgyógyászati osztályok, továbbá a központi műtőblokk, a központi intenzív osztály, a központi sterilizáló és a fül-orr-gége műtő. A felújításban cserélik a belső nyílászárókat és az álmennyezetet, valamint teljesen megújulnak a gépészeti és elektromos rendszerek is.

A koraszülött és súlyos állapotba került, intenzív ellátásra szoruló újszülöttek ellátását végző perinatális intenzív centrumra összesen 266 millió forintot költöttek. A beruházás során felújították az épületet, illetve új orvosi eszközöket szereztek be és új informatikai rendszer építettek ki. A projekt keretében 79 álló műszercsomagot és a hozzá tartozó integrált informatikai rendszert, új inkubátorokat, monitorrendszert, lélegeztetőgépeket, infúziós pumpákat és egyéb speciális eszközöket szereztek be az évi 300 beteget ellátó osztályra. Az eszközparkra 180 millió forintot, informatikai fejlesztésre pedig 22 millió forintot költhettek.

A kiosztott sajtóanyag szerint az egészségfejlesztési irodára 122 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az intézmény. Az iroda egészségi állapot felmérést és kockázatbecslést végez, életmódváltó programokat szervez, valamint tanácsadást és szűrővizsgálatokat végez.

Legolvasottabb cikkeink