• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Háborút nyert Szócska Miklós

Egészségpolitika Forrás: MedicalOnline - Weborvos

Indul a nagytérségi ellátásszervezés és állami tulajdonba kerülnek a kórházak, szakrendelők.

Háborút nyert Szócska Miklós, a kormány zöld utat ad a Semmelweis Tervnek – értesült a MedicalOnline. Indul a nagytérségi ellátásszervezés és állami tulajdonba kerülnek a kórházak, szakrendelők. A kormányhivataloknak nem jut szerep az intézmények felügyeletében, tulajdonlásában. A kormányülésről kiszivárgó információink szerint a kabinet elé már csak a Semmelweis Terv került, nem volt olyan koncepció, mely versenyképes lett volna a Szócska Miklós csapata által előkészített szakmai elképzeléssel.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárnak sikerült a főleg az állami tulajdonlás előnyeit-hátrányait firtató szakmai kérdésekre válaszolni. A kormány rábólintott arra is, hogy az intézmények működtetése mellett az önkormányzati tulajdonban lévő intézmények tulajdonjoga is visszaszálljon az államra.

Egyelőre két út tűnik járhatónak: az egyik megoldás szerint a kórházak, szakrendelők a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonába kerülnének, de a fenntartója a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma lenne. Pillanatnyilag az országos intézetek tulajdonlása, működtetése is e metódus szerint zajlik. A másik megoldás szerint az állam nevében a NEFMI gyakorolná a tulajdonosi jogokat is - írja a lap.

Pesti Imre csatát vesztett?
A döntés fényében a fővárosi önkormányzat jövő hétre tervezett rendkívüli ülésén ismét napirendre vehetik Tarlós István főpolgármester augusztus utolsó napján visszavont előterjesztését, amelynek értelmében megkezdődhetnek a tizenkét fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű egészségügyi intézmény állami tulajdonba adásáról szóló tárgyalások. Az egyik problémás pont ugyanis éppen az volt, hogy az államhoz kerülő kórházak a fővárosi kormányhivatalhoz tartoznak január 1-jétől vagy azok felügyeletét egy erre a célra létrehozandó önálló intézmény látja majd el.

Pesti Imre, a fővárosi kormányhivatal vezetője az önkormányzati ülés reggelén még úgy nyilatkozott az M1 Ma Reggel című műsorában, hogy a fővárosi kórházak várhatóan a hivatalhoz kerülnek.

MInt ismeretes, a megállapodás tervezete tartalmazza az alapellátást meghaladó fekvőbeteg-szakellátással, illetve fekvő- és járóbeteg-szakellátással kapcsolatos kötelező fővárosi önkormányzati feladatoknak, a fővárosi önkormányzat intézményfenntartói jogának, az érintett vagyonelemek tulajdonjogának, valamint a kapcsolódó jogoknak és kötelezettségeknek átadás-átvételét.

Tarlós István főpolgármester az MTI kérdésére az augusztus 31-i közgyűlés után elmondta, az átadás-átvétel hosszú folyamat még, hiányzik egyebek mellett az a jogszabály, amely az ingatlanok átadását lehetővé tenné. "Ennek a jogszabálynak a megszületéséig még nem tudunk semmilyen megállapodást megkötni" - tette hozzá. Jelezte azt is, vannak még olyan "járulékos", nem közvetlenül a gyógyítással összefüggő ingatlanok, amelyeket nem kíván a főváros átadni.