• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Könnyed kaland kellemetlen következménnyel

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Kevesebb a szifiliszes, több a kankós a negyedéves jelentés szerint.

Hat százalékkal csökkent a szifiliszes fertőzések száma Magyarországon az év második negyedévében: idén április-június között a bőr-és nemibeteg-gondozó hálózat összesen 130 megbetegedést jelentett. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint viszont jelentősen, 17 százalékkal nőtt a tripperes megbetegedések száma.

A központ jelentése szerint a szifiliszes fertőzöttek 70 százaléka férfi volt. A bejelentett esetek több mint felét Budapesten kórismézték, vidéken Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből jelentették a legtöbb esetet. A férfiaknál a 30-34 és a 20-24 éves korcsoportban, a nőknél a 20-24 és a 25-29 éves korcsoportban jelentették a legtöbb vérbajost.

A tripperes fertőzések száma viszont jelentősen nőtt a második negyedévében: 327 esetet jelentettek, 17 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában. A kankónak, vagy gonorrheának is nevezett új fertőzések 57 százalékát a fővárosból jelentették a megyék közül Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg volt a legfertőzöttebb. Ennél a betegségnél is a fertőzöttek háromnegyede férfi volt. A férfiaknál a 25-29 éves, nőknél a 20-24 éves korcsoport volt a legérintettebb.

Kevesebb új szifiliszes eset volt a második negyedévben az idei első félévvel összehasonlítva is. A mostani 130-cal szemben akkor 135 esetet regisztráltak. A második negyedévben jelentett tripperesek száma viszont a január-márciusi adatokhoz képest is nőtt: a 327-hez képest az első negyedévben 319 esetet jelentettek.

A vérbaj nemi úton terjedő fertőző betegség, kórokozója a treponema pallidum nervű baktérium, amely rendkívül veszélyes, mert nemcsak a behatolásának helyén (hüvely, szájnyálkahártya, bőr) okoz fertőzést, hanem testszerte mindenütt. A fertőzés után körülbelül három héttel fájdalommentes vörös folt, majd fekély alakul ki a fertőzés helyén, és a nyirokcsomók is megduzzadnak.

Ha nem kezelik, 2-3 hónappal a fertőzés után testszerte kiütések jelennek meg, nemcsak a bőrön, hanem a nyálkahártyákon is. A betegség késői szakaszában - akár több évtizedes panaszmentesség esetén is - súlyos szövődményeket okoz a bőrön és a belső szervekben, például fekélyek, látóideg-sorvadás, gerincsorvadás, agylágyulás, elmezavar, stb.

A kankót, illetve vagy trippert a gonococcus nevű baktérium okozza. Férfiaknál a tünetek: legtöbbször heveny húgycsőgyulladás, vizelés közben erősödő égető fájdalom, a húgycsőből ürülő genny. Nőknél nehezebb a betegség felismerése, mert náluk sokszor egyáltalán nem jelentkeznek tünetek, máskor vizeléskor enyhe égető érzés, vagy bő, sárgás folyás figyelhető meg. Viszont ha nem kezelik, súlyos szövődmények alakulhatnak ki: gennyes kötőhártya-gyulladás, ízületi gyulladás, szívbelhártya-gyulladás, húgycsőszűkület, meddőség.