• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Patikus helyett automata árulja majd a gyógyszert?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Tiltakoznak a gyógyszer-automaták üzembeállítása ellen, a patikusok, s ha kell, akár az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Semmi sem indokolja a gyógyszer-automaták hazai üzembeállítását, közölte mai sajtótájékoztatóján a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Horváth Tamás szerint az akció mögött lobbiérdekek, s nem valós lakossági igény húzódik meg.

Az automaták hazai megjelenését már egy 2007-es miniszteri rendelet is lehetővé teszi, igaz azzal a megkötéssel, hogy azokat kizárólag patikán kívül forgalmazható gyógyszereket árusító üzletek üzemeltethetik. Az elmúlt két esztendőben azonban sem a lakosság, sem a befektetők részéről nem mutatkozott igény a rendeletben rejlő lehetőség kiaknázására, az országban alig egy-két gépe tünt fel. Az elmúlt hónapokban azonban felgyorsultak az események. „Hirtelen" az egészségügyi tárca is fontosnak tartotta a fenti rendelet újrafogalmazását, amelynek eredményeként patikák is lehetőséget kapnának az inkriminált berendezés működtetésére. A lehetőségre elsőként az automaták forgalmazói repültek rá, ám egyelőre várniuk kell a nagy üzletre.

Patikákban ugyanis jelenleg sem lehet automatát üzemeltetni, mivel hiányzik az ezt engedélyező jogszabályi háttér. Az elkészült rendelet tervezetre azonban Brüsszelben is áldást kell kérni. Igaz, nem a betegek biztonsága, hanem a gépek uniós szabályoknak való megfelelés okán. Az elnök szerint félő, hogy a brüsszeli engedély birtokában – annak kötelező voltára hivatkozva – azonnal életbe léptetik a rendeletet, szabaddá téve az automaták „útját" a patikákba.

Ám az már most borítékolható, hogy a piacra lépés nem lesz problémamentes. A jelenlegi előírások tiltják például gyógyszerek kiszolgálását 14 éven aluliaknak. Nem véletlen – emlékeztetetett ezzel kapcsolatban a kamarai elnök -, hogy nincsenek cigaretta és szeszesital automaták sem. S ha ezt az akadályt sikerül is valamilyen módon elhárítani – például valamelyik személyi okmány gépi ellenőrzésével – adatvédelmi kérdések sorára kell majd elfogadható válaszokat adni. Megoldhatatlan feladatnak tűnik az automaták tartalmának ellenőrzése is. Vajon melyik hivatal lesz képes a 600 patikán kívüli medicinát áruló üzlet, s a 2500 gyógyszertár automatáit szemmel tartani, hogy a gépekbe kizárólag azok a készítmények kerüljenek, amelyek ily módon történő árusítását engedélyezték.

A gyógyszerészek számára a lényegi kérdés valószínűleg nem is az, hogy egy-két tucatnyi, amúgy szabadon megvásárolható készítményt ezentúl automata is „árulhat". Számukra az igazi gondot az jelenti majd, amikor már receptek elfogadására is alkalmassá válnak e berendezések. „A dolog lényege, hol lépjük át a Rubikont" – értett egyet a felvetéssel Horváth Tamás.

Nem akar mindenáron gyógyszerautomatákat az Egészségügyi Minisztérium, ám a tárca álláspontja szerint a kistelepüléseken ezek a berendezések javíthatják a gyógyszerellátást - közölte Székely Tamás miniszter Magyar Gyógyszerészi Kamara sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva.

Legolvasottabb cikkeink