• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Recept nélkül vagy inkább feliratva?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Július 1-től az antihisztaminok többsége már vény nélkül is kapható a patikákban, de így csak teljes áron.

Július 1.-től az allergiások számára nélkülözhetetlen antihisztaminok többsége már vény nélkül kapható a patikákban. A betegek számára azonban fontos információ, hogy az így vásárolt készítmények egy részére nem jár támogatás, recept nélkül kizárólag teljes áron vásárolhatóak meg.

Az igazán felkészült allergiás betegek már a parlagfű virágzását megelőzően segítséget kérnek. Az idejében megkezdett gyógykezeléssel a szezonban jelentkező tünetek súlyossága és gyakorisága is csillapítható. Az allergiás betegek száma folyamatosan emelkedik, így valóban igaz, hogy ebben az időszakban évről-évre többen jelentkeznek panaszokkal – mondta el dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológusa az orvostkeresek.hu kérdésére.


Júliustól jelentős változás az ÁFA emelkedése, mely plusz 5 százalékkal növeli a készítmények árát. A másik fontos újdonság, hogy az orrspray-k és bizonyos antihisztamin készítmények továbbra is vénykötelesek, azonban az antihisztamin készítmények nagy része már vény nélkül is megvásárolható a patikákban. A vény nélkül kapható készítmények túlnyomó többsége ugyanakkor recept ellenében sem élvez a jövőben biztosítói támogatást, így számos vény nélkül is kapható készítmény esetében - ártól függően egy szezon alatt - jelentős összeget takaríthatunk meg, ha receptre vásároljuk.


Az allergiás tünetek egyéntől függően változnak. Sok allergiás beteg tapasztalta már, hogy tünetei akár szezononként is eltérő erősséggel jelentkeznek. Ilyen esetekben a szakorvos mindig az adott állapotnak megfelelően módosítja a szükséges gyógykezelést, egyénre szabottan választja meg a tünetek csillapítására leginkább alkalmas szereket és állítja be a megfelelő dózist. Receptektől függetlenül is szükséges tehát, hogy szezononként legalább egyszer a beteg konzultáljon kezelőorvosával - javasolja a szakember.


Amennyiben tehát recept nélküli készítményekkel kúráljuk magunkat szezonban nem csak, hogy nem segítjük az optimális, tünetmentes állapot elérését, de a gyógyszerek nagy részét is drágábban, teljes áron vásároljuk meg.


A hagyományos –antihisztamin, orrspray, orrcsepp- kúra összege havonta megközelítőleg 6000-7000 Ft. Az egyre népszerűbb immunterápia jelen helyzetben gyakorlatilag nem jelent több ráfordítást a beteg számára a hagyományos szerekhez képest. A parlagfű allergiások esetében az immunterápiás kezelés költsége szintén hónapra lebontva 8000 Ft körüli összeg. Évente 4-6 hónap kezelés szükséges a pollenallergiásoknak. Ez az összeg azonban csak 3-5 évig jelent megterhelést a beteg részére, a terápia végeztével 10-12 éves tünetmentes időszakot érünk el - kalkulált a szakorvos.

Legolvasottabb cikkeink