• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

UH-vizsgálatokat inkább maszekban végeztetünk?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Leitner: a radiológusok közép korosztálya szinte eltűnt a hazai diagnosztikai pályáról.

Bár egyre nagyobb a verseny a magán diagnosztikai cégek között, a ma is mutatkozó trendek szerint számos tényező erősíti a magán egészségügyi piacot, benne a diagnosztikai szolgáltatókat az elkövetkező években, fogalmazott Leitner György, a Diagnoscan vezérigazgatója egy mai háttérbeszélgetésen, amely a magán egészségügyi szolgáltatások igénybevételével, a Diagnoscan fejlesztéseivel foglalkozott.

Az okokra rámutatva Leitner elmondta, hogy növekszik a nyugdíjasok száma, ugyanakkor a közfinanszírozott egészségügyi ellátás színvonala nem fog lényegesen javulni, s megfigyelhető, hogy egyre egészségtudatosabb a középosztály. Az egészségbiztosítási piac erőteljes növekedése pedig előrevetíti, hogy egyre nagyobb szükség van kiegészítő biztosításokra (akár egy OEP 2-es verzióra), valamint várható, hogy a pénzügyi befektetők is ígéretes területnek ítélik majd a magán egészségügyi befektetéseket.

Az ellátás színvonalát jelentősen befolyásolja, mennyit kell várni például egy-egy diagnosztikai vizsgálatra. A Diagnoscan adatai szerint például a fővárosiak egy MRI-vizsgálathoz két hónap múlva, míg a vidékiek négy-öt hónap múlva jutnak hozzá. Az időtartam nemcsak a szerény finanszírozással függ össze, hanem a munkaerőhiánnyal is: mint elhangzott, a radiológusok közép korosztálya szinte eltűnt a hazai diagnosztikai pályáról. A munkaerő szűkössége a magánszolgáltatókat is érinti, s mint Leitner György fogalmazott: a kifehérített magánszektor még nem elég vonzó a közfinanszírozott ellátóknál dolgozók számára.

Nem véletlen, hogy a betegek a lábukkal „szavaznak", s a hosszas várakozás helyett inkább a pénztárcájukba nyúlnak (ha tehetik, s akkor is, ha kevésbé tehetősek), és elmennek egy magánszolgáltatóhoz.

Ezt bizonyítja a cég által a Szinapszisnál megrendelt, a fővárosiak körében végzett reprezentatív közvélemény-kutatás is, amely szerint a tavalyi 45 százalék után idén márciusig 60 százalékra emelkedett azok aránya, akik magánszolgáltatót vettek igénybe – ismertette az eredményeket Kun Eszter kutatásvezető. Az élen az ultrahang-vizsgálat áll (63 százalék!), ezt követi a labor (51 százalék!), a röntgen, MR-vizsgálat (26, illetve 25 százalék), illetve közel ekkora arányú (23 százalék) a kardiológia. CT-vizsgálatot a megkérdezett 9 százaléka kért, amiben nyilván szerepe van annak, hogyha heteket is, de nem hónapokat kell várniuk a betegeknek.

A bizonytalansággal terhes várakozási idő csökkentésén túl a megkérdezettek a részletes orvosi konzultációt, a megfelelő tájékoztatást, a dolgozók udvariasságát, nyugodtságát emelték ki választásuk motivációjaként, és azt, hogy a magánellátóknál nem kell hálapénzt fizetniük.

A közvélemény-kutatás nem teljesen igazolta a sokat dicsért 14 napos szabályt: a megkérdezettek 13 százalékát érintette valamilyen onkológiai probléma, akár személyesen, akár családtagjain keresztül, s kiderült, hogy CT-re átlagosan 20 napot, míg MRI-re átlagosan 12 napot várakoztak, de voltak, akik jóval többet, akár száz napot is.

Leitner György hiányolta az egyértelmű politikai állásfoglalást a magánegészségüggyel kapcsolatosan, s jelezte, hogy a szabályozási hiányosságok anomáliákhoz vezetnek például a finanszírozásban. Tény, hogy a „for profit" a legfejlettebb országokban is kényes pont az egészségügyi ellátásban, ám az piacellenes, hogy az OEP-bevételből nem lehet profitot realizálni – mutatott rá.

A Diagnoscan hamarosan 25 éves jubileumát ünnepli: a vállalat Magyarországról indult, az első képalkotó diagnosztikai központját a volt MÁV Kórházban alakították ki. Ma már 11 humán központjukban (van egy kisállat centrum is), évente egymillió vizsgálatot végeznek, 15 milliárd forintos beruházásuknak köszönhetően 150 modern képalkotó berendezés szolgálja a betegellátást. A 14 országban jelenlévő Affidea csoport tagjaként az összes vizsgálat negyedét végzik, de csak egy huszadnyi bevételért, ami jelzi a finanszírozás gondjait. Ez sem szegi azonban kedvüket, ugyanis a szegedi egyetemen készül egy újabb centrumuk, amelynek köszönhetően ez a régió is hozzájut a PET CT vizsgálatokhoz, avatott be a közeli tervekbe Leitner György.