• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Iránytűt adnak a somogyiak egészségéhez

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Évnyitó munkaértekezletet tartott az immáron négyéves Somogy Megyei Egészség Fórum nevű prevenciós együttműködés.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya által működtetett Megyei Egészség Fórum (MEF) és a Járási Egészség Fórumok (JEF) prevenciós együttműködő partnerei 2016. március 22-én tartották évnyitó munkaértekezletüket a Somogy Megyei Kormányhivatalban. Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos köszöntőjében elmondta, hogy az immár negyedik éve működő prevenciós együttműködés egyre nagyobb társadalmi elfogadottságnak is örvend - számoltak be a szervezők közleményben.

Az értekezletet Dr. Fehér Zoltán a Somogy Megyei Kormányhivatal igazgatója nyitotta meg. Elmondta, hogy az Egészség Fórum megalakulásával, egy megyei prevenciós koordinatív központ jött létre, mely képes a munkát összefogni, a párhuzamosságokat megszüntetni, a forrásokat és lehetőségeket racionalizálni Somogy megye valamennyi településére vonatkozóan. Az együttműködő szakmai szervezetek, szakemberek, civil és társadalmi szervek a közös cél érdekében együttműködnek, illetve területi szerveiken keresztül segítik az egészség üzenetek lakossághoz való eljuttatását.

Kiemelte, hogy a prevenciós együttműködés országosan is példaértékű kezdeményezés, mely számos eredményt ért el az eltelt 4 év alatt.

Hangsúlyozta, a somogyi polgárok szolgálata iránt elkötelezett Somogy Megyei Kormányhivatal a kezdetektől a kezdeményezés mellett állt, és az elmúlt évek sikeres megelőző munkájára építve a Megyei Egészség Fórum 2016. évi munkatervének eredményes megvalósítását kívánva, a Kormányhivatal további támogatásáról biztosította a megelőzésben együttműködőket.

Dr. Pálca-Juhász Márta orvos-szakmai koordinátor előadásában bemutatta a MEF létrehozását megalapozó törvényi és szakmai hátteret, majd ismertette a Fórum 2016. évi, „Iránytűt adunk az egészséghez" szellemiség jegyében - az egyeztető munkacsoport ülések során kidolgozott - munkatervét. Elmondta, hogy a 2016-os munkatervben is szerteágazó feladatok kerültek meghatározásra, melyek megvalósításához továbbra is kérte valamennyi együttműködő támogatását a megye lakossága egészségi állapotának tényleges javulása érdekében.

Ezt követően a Járási Egészség Fórumok helyi lehetőségekhez adaptált prevenciós specifikumait ismertette a hallgatósággal

A Megyei Egészség Fórum kiemelkedő prevenciós együttműködő partnerének, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórháznak a képviseletében Dr. Dezső Enikő az Endokrin-Anyagcsere Osztály osztályvezető főorvosa előadásában bemutatta a Kórházban a tavalyi évben kialakított betegedukációs program részleteit, felhívva a figyelmet a betegoktatás fontosságára a cukorbetegek életében.

Szerecz Zsuzsanna vezetőségi tag, a 10 éves Nagyatádi Rákellenes Liga tevékenységébe engedett bepillantást. Az Alternatíva Komplex Szolgáltató Egyesület tanácsadója, Mandelbaunn-Molnár Judit az egyesület megváltozott munkaképességű embereket támogató munkaerő-piaci szolgáltatásait mutatta be.

Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos a munkaértekezlet zárásaként megköszönte a szakmailag tartalmas munkaterv összeállításában résztvevők munkáját, valamint a prevenció kevésbé előtérbe helyezett, de nagyon fontos területét - az állapotrosszabbodás és szövődmények megelőzését célzó munkát - bemutató előadásokat. Kiemelte, hogy a következő év a MEF megalakulásának jubileuma lesz, ezért reményét fejezte ki az iránt, hogy a Fórum előtt olyan év áll, mellyel az eredményes jubilálást megalapozhatja, és az idei mottó jegyében iránytűt tud mutatni Somogy polgárainak az egészséghez.

A megyei Egészség Fórum 2016. évi munkaterve teljes terjedelemben itt érhető el.