• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A GYEMSZI informatikai stratégiájára várnak

Hírek Forrás: Weborvos Pro

Bende Richárd egyelőre nem számít a rendszerek heroikus újragondolására.

– Cégünk az egészségügyi informatikai rendszerek egyik piacvezető szállítójaként keresi a konszenzust a piaci szereplőkkel és az egészségügyi döntéshozókkal. Tudjuk, hogy nekünk nem az intézményi világban, hanem az intézményközi kommunikációban kell megtalálnunk a boldogulásunkat - fogalmaz a Kórház című szaklap által megjelentetett interjúban Bende Richárd, az ISH Informatika Kft. ügyvezetője. - Intézményi partnereink természetesen nagyon fontosak számunkra, de az intézmények közötti, sőt az Európai Unión belüli betegáramlást és betegadat-áramlást is biztosítani kell. Pontosan ezért fejlesztettük ki egy projektcégünkkel a HISCOM kommunikációs rendszert, amely az egészségügyi ellátórendszer minden szintjén képes hiteles, titkosított, a nemzetközi egészségügyi és informatikai szabványoknak megfelelő adatokat áramoltatni a legkisebb egészségügyi egységtől a klinikai szervezetekig. Mi ezzel az eszközrendszerrel tudjuk támogatni az egészségügyi intézmények bármilyen irányú átalakulását. A jövőt illetően kíváncsian várjuk, hogy az átalakuló ellátórendszer kapcsán milyen informatikai stratégiát fogalmaz meg a GYEMSZI. Az világosan látszik, hogy az államigazgatás kissé bátortalan ebben a kérdésben, a probléma nagyon összetett, az egyedi azonosítók és regiszterek sorsa még nem dőlt el.

Az ügyvezető igazgató nem számít a rendszerek lecserélésére és heroikus újragondolására a kórházi informatikában az elkövetkező egy-két évben. Inkább azt kell megoldani, hogy ezek a rendszerek teljes körűen kommunikáljanak egymással, a betegáramlás szempontjából sokkal fontosabb, hogy a szakállamtitkár által képviselt régiós törekvések alapján e feladatokat megoldják. Jelenleg arra koncentrálnak, hogy az új fejlesztési módszertanok készségszintre emelésével a ISH hatékonyságát nagymértékben növelni tudják.

- Nagy elégedettséggel tölt el, hogy a SCRUM fejlesztési módszertan bevezetése nagyon sikeres volt, ügyfeleink elégedettsége emiatt láthatóan nőtt - mondja Bene Richárd. -Korántsem állítom azt, hogy minden tökéletes, de az idei évben nagyon nagy lépés volt, hogy fejlesztéseink ebben a módszertanban valósultak meg. 2012-ben a nagyobb TIOP-os projektek elindulására várunk, arra, hogy a kormányzat meghatározza az államosítás végrehajtásával kapcsolatos gyakorlati lépéseket. Az elméletet persze látjuk, de kérdés, hogy pontosan mi lesz az integrációval. Abban mindenesetre biztos vagyok, hogy a kórházak által felhasználható erőforrások 2012-ben korlátozottan fognak rendelkezésre állni, nem számítok arra, hogy nagy költekezésbe kezdenek az egészségügyi informatika területén.

A teljes interjú a Weborvos Pro portálon olvasható.