• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Bizonyították az integráció létjogosultságát

Hírek Forrás: Weborvos

Januártól hazánk több nagyvárosának iskoláiban is „mindenkinek becsengetnek".

A Down Egyesület által indított és a határokon túl is alkalmazott metodika gyakorlati tapasztalatait összefoglaló szakmai kiadvány alátámasztja, hogy a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében együttműködő szervezetek sikeres lépést tettek a fogyatékkal élő gyermekek integrált oktatása terén. A „Mindenkinek becsengettek!" program 2011-ben a programban résztvevő iskolák tanulóinak és pedagógusainak visszajelzése alapján bizonyítja az inetgrációs programok jótékony hatását.

A részletes szakmai tanulmány a Nyíregyházán, Szatmárnémetiben, illetve Ungváron résztvevő összesen 1000 iskolás és óvodás gyermek, közel félezer pedagógus, valamint 30 fogyatékkal élő gyermek és az ő családjaik körében mért attitűdváltozás mutatja. A Down Egyesület által kiadott átfogó, digitális „MBCS" kiadvány tartalmazza a részletes szociológiai tanulmány kivonatát, melyből kikristályosodik, hogy a „Mindenkinek becsengettek!" program megalapozott, szakmai sikerei bizonyítást nyertek, és érdemes folytatni a jövőben is.

A kiadvány bemutatóján, 2011. december 20-án újabb együttműködést írt alá a magyar (Down Egyesület), ukrán („Élet Útja" Rehabilitációs Központ) és román(Caritas Satu Mare) partner, emellett Kovács Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke is támogatásáról biztosította a Megyeházi sajtótájékoztatón résztvevő három szervezetet. Januártól hazánk több nagyvárosának iskoláiban is „mindenkinek becsengetnek".

A „Mindenkinek becsengettek!" program háttere
A Down Egyesület (Nyíregyháza), az „Élet Útja" Rehabilitációs Központ (Ungvár), valmint az Organizatia Caritas Satu Mare (Szatmárnémeti) által koordinált „Mindenkinek becsengettek!" (MBCS) program 2009-ben Magyarországon jött létre azért, hogy teret biztosítson a fogyatékkal élők számára is az oktatási rendszerben. A Down Egyesület elnökének, Kisari Károlynak köszönhető koncepció lényege, hogy enyhe és középsúlyos fogyatékkal élő gyermekeket visz be a többségi oktatási intézményekbe heti egy alkalommal gyógypedagógus kíséretében azért, hogy együtt szocializálódjanak és tanuljanak ép óvodás és iskolás gyermekekkel. Az együtt töltött idő alatt a nebulók olyan közös produktumot hoznak létre (tánc, műsor, rajz, egyéb alkotás…), melyet a program végén rendezett különleges gyereknapi gálán bemutathatnak, kiállíthatnak.

A program elsődleges célja a társadalmi attitűd formálása egyrészről a közoktatásban résztvevő gyerekek részére, másrészről az őket felnevelő családok számára. Programunkkal szeretnénk elérni azt, hogy a többségi társadalom szimpátiája mellett, a megfelelő differenciált oktatási módszerek alkalmazásával, minél több fogyatékos gyermek részére egyszerűen legyen elérhető a korai fejlesztés és az integrált oktatás Magyarországon – mondta Kisari Károly a Down Egyesület elnöke.

A magyar és angol nyelvű kiadvány elérhető a www.mbcs.hu weboldalon, a román nyelvű a www.clopotelulsunapentrutoti.org -on, az ukrán pedig a www.dzvinok.org – on. A részletes szakmai tanulmány igényelhető a pr@downegyesulet.hu e-mail címen.

Legolvasottabb cikkeink