• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Dél-pesti Kórház: zavartalan az ellátás

Hírek Forrás: Weborvos

Az intézmény vezetése szerint az épület állapota nem rosszabb és nem jobb, mint a fővárosi kórházaké általában.

Pontatlannak, tévesnek tartja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatósága az elmúlt napokban a pszichiátriai osztályával kapcsolatos híradásokat. Ezért közleményt adtak ki, amelyben mindenkit biztosítanak arról, hogy az átmeneti orvoshiány ellenére a pszichiátriai ellátás alapvetően zavartalan.

"A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet az egyik legnagyobb kórház a központi régióban, közel 380.000 ember egészségügyi ellátását biztosítja. A kórház három pszichiátriai osztályán összesen 300 ágyon látunk el betegeket.

Az I.sz. Pszichiátriai Osztály keretében felmerült orvoshiány sorozatos, a Dél-pesti Kórház működési körén kívül eső, külső körülmények következménye. Az osztály osztályvezető főorvosát eredményes pályázat útján országos intézet áthelyezési megállapodás keretében kikérte 2016. január 1-től kezdődő időponttal. Az osztályvezető főorvos távozásával egy időben egy szakorvos külföldön folytatta munkáját, és további egy szakorvos szintén országos intézetbe ment dolgozni. Előbbieket meghaladóan egy külföldi rezidens visszament hazájába, továbbá egy rezidens lakóhelyéhez közeli kórházban folytatja szakmai tevékenységét.

Átmeneti orvoshiányunk ellenére a kórház területi ellátási kötelezettségéhez tartozó betegek tervezett felvételét, valamint a pszichiátriai rehabilitációs ellátásokat mindhárom osztályunkon zavartalanul biztosítjuk. A létszámhiánnyal küzdő pszichiátriai osztályra sürgősségi ellátás keretében 2016. március 16-tól ideiglenesen nem érkeztek betegek, hanem más fővárosi kórházba irányították őket. Ez egy szokványos és rendezett eljárás a fővárosi kórházak között, a Dél-pesti Kórház is számtalan korábbi esetben tehermentesített más kórházakat, azaz "vett át" sürgősségi ellátást más kórházaktól.

Az I.sz. Pszichiátriai Osztályunkra főorvosi pályázatot írtunk ki, melynek eredményeként 2016. április 1-től új, tudományos fokozattal rendelkező osztályvezető főorvos vette át a szakmai irányítást, és egy új rezidens is megkezdte tevékenységét. Az osztályon az osztályvezető főorvossal együtt 4 tapasztalt szakorvos, 1 önkéntes segítő szakorvos, valamint 4 rezidens dolgozik, ami a hatályos minimumfeltételeknek megfelel. A szakdolgozói létszám tekintetében is megfelelünk a minimumkövetelményeknek - 62 fős szervezett állásból 57 van betöltve.

2016. április 18-tól az akut betegfelvételi területi ellátási kötelezettségünk egy részét visszavettük. Az osztály humánerőforrás helyzetének erősödésével tervezzük további ellátási területek visszavételét is.

Az I.sz. Pszichiátriai Osztály kórtermei hat-, illetve kétágyasak, saját vizes blokkal nem rendelkeznek. Az épület 30 éves, átfogó felújítására még nem került sor, állapota ennek megfelelő – nem rosszabb és nem jobb, mint a fővárosi kórházaké általában. Ezen állapot javulása érdekében a pszichiátriai osztályoknak helyt adó, úgynevezett „ELME tömb" energetikai fejlesztésére a KEHOP forrásai terhére felújítási tervet állítottunk össze.

A kórház pszichiátriai osztályain dolgozó orvosok, szakdolgozók, valamint a kórházi menedzsment is elkötelezett abban, és lehetőségeihez mérten mindent megtesz annak érdekében, hogy a folyamatos, biztonságos betegellátást a lehető legmagasabb szakmai színvonalon biztosítsa."