• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több mint 1900 külföldi szerzett Debrecenben orvosdiplomát

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu

A Debreceni Egyetemen tanul a legtöbb külföldi hallgató, a Semmelweis Egyetem csak a második.

Magyarországon a Debreceni Egyetemen tanul a legtöbb külföldi hallgató, 2000 óta megötszöröződött a számuk. Közülük az angol nyelvű orvostudományi képzéseken a kezdetek óta 1904-en kaptak diplomát.

- Százegy országból 4028-an választották a debreceni egyetemet a 2015/2016-os tanévben. A külföldi fiatalok több mint háromnegyede, 3235 diák vesz részt angol nyelvű képzésben, míg negyede magyar nyelven tanul. Ezzel a Debreceni Egyetem a legnépszerűbb hazai intézmény a külföldi hallgatók körében, legyen szó orvosképzésről, vagy az egyéb szakokról. Az összhallgatói létszám 14 százaléka külföldi – ismertette Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

Az Oktatási Hivatal adatai alapján a külföldi hallgatók számát illetően a magyar intézmények ranglistáján a Debreceni Egyetem 4028 külföldi hallgatójával vezeti a sort, a Semmelweis Egyetem (3345) a második, a Szegedi Tudományegyetem (2820) a harmadik, a Pécsi Tudományegyetem (2776) a negyedik helyen áll, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (2257) az ötödik, a Budapesti Corvinus Egyetem (1856) pedig a hatodik.

- Az orvos- és egészségtudományi karok mellett, jelentős – kétszáz fölötti – a külföldi diákok száma a Gazdaságtudományi, Informatikai, Műszaki, Mezőgazdasági, Természettudományi és Technológiai Karon is. A műszaki képzésre több mint tízszer, az agrárképzésekre hatszor, az informatikai és jogi képzésre négyszer, a természettudományi képzésre kétszer annyi külföldi diák iratkozott be tavaly, mint tíz évvel ezelőtt.

Különösen érdeklődnek a gazdálkodás menedzsment, gazdaságinformatikus, az építő- és gépészmérnök, programtervező informatikus és villamos-, valamint vegyészmérnök szakok iránt. Emellett az anglisztika, élelmiszermérnöki, előadóművészet, európai és nemzetközi üzleti jog, környezetgazdálkodási agrármérnöki szakokon is vannak külföldi hallgatók.

A professzor hozzátette: a Debreceni Egyetemen 1987-ben indult el az angol nyelvű orvosképzés, ám ma már az előkészítő és a mesterdiplomát adó kurzusokkal együtt 50 szakon oktatnak angolul. Ezt a tevékenységet 2007 óta a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ fogja össze. A képzések száma folyamatosan bővül új angol nyelvű szakokkal. Jelenleg a pszichológia alapszakot és a hidrobiológiai mesterszakot akkreditálják.

Az angol nyelvű orvostudományi képzéseken a kezdetek óta 1904-en kaptak diplomát, legtöbben, 1521-en általános orvosként végeztek, 254-en pedig fogorvosként – sorolta Jenei Attila, a Debreceni Egyetem Nemzetközi Oktatást Koordináló Központjának igazgatója.

- Hazánkban különösen hangsúlyos kitörési pont, ezért a kormány által is támogatott program a külföldi hallgatók számának emelése, amellyel az egyetemi bevételek is növelhetők. Az államközi egyezményeknek köszönhetően a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban is egyre több a külföldi hallgató: 2015-ben 23 országból már 203-an érkeztek Debrecenbe.