• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Étellel az Alzheimer-kockázat csökkentéséért

Hírek Forrás: MTI

Bizonyos ételek, így a hal, gyümölcs és a diófélék fogyasztása csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.

Mindezt az Archives of Neurology című szakfolyóirat online kiadásában közölték amerikai kutatók.

A New York-i Columbia Egyetem orvosi központjának munkatársai 2148, 65 éves vagy annál idősebb ember egészségét követték nyomon átlagosan négy évig. A tanulmány résztvevőinek annak indulásakor nem volt Alzheimer-kórja.

Az önkéntesek részletesen beszámoltak étkezésükről is, és másfél évente értékelték állapotukat abból a szempontból, hogy milyen mértékben fejlődött ki náluk demencia. Mint a kutatók megállapították, a tanulmány ideje alatt 253 embernél jelentkezett a betegség.

Az étrendre vonatkozó elemzésből kiderült, hogy az Alzheimer-kór kialakulásának alacsonyabb kockázata összefüggésben volt a salátadresszingek, csonthéjasok, halak, a paradicsom, a baromfi, a gyümölcsök, valamint a leveles zöldségek fogyasztásával. A kevesebb zsíros tejtermék, vörös hús és vaj étrendbe iktatása szintén csökkentette az Alzheimer-kockázatot.

A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy az élelmiszerek egyedi tápanyagainak az Alzheimer-kórt befolyásoló hatásával foglalkozó tudományos irodalmat következetlennek találták, főként azért, mert az emberek általában nagyon sokféle, ételekben lévő tápanyagot vesznek fel étkezésük közben, aminek végül szinergiája, együttes hatása nyilvánul meg.