Bizonyos ételek, így a hal, gyümölcs és a diófélék fogyasztása csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.
Mindezt az Archives of Neurology című szakfolyóirat online kiadásában közölték amerikai kutatók.
A New York-i Columbia Egyetem orvosi központjának munkatársai 2148, 65 éves vagy annál idősebb ember egészségét követték nyomon átlagosan négy évig. A tanulmány résztvevőinek annak indulásakor nem volt Alzheimer-kórja.
Az önkéntesek részletesen beszámoltak étkezésükről is, és másfél évente értékelték állapotukat abból a szempontból, hogy milyen mértékben fejlődött ki náluk demencia. Mint a kutatók megállapították, a tanulmány ideje alatt 253 embernél jelentkezett a betegség.
Az étrendre vonatkozó elemzésből kiderült, hogy az Alzheimer-kór kialakulásának alacsonyabb kockázata összefüggésben volt a salátadresszingek, csonthéjasok, halak, a paradicsom, a baromfi, a gyümölcsök, valamint a leveles zöldségek fogyasztásával. A kevesebb zsíros tejtermék, vörös hús és vaj étrendbe iktatása szintén csökkentette az Alzheimer-kockázatot.
A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy az élelmiszerek egyedi tápanyagainak az Alzheimer-kórt befolyásoló hatásával foglalkozó tudományos irodalmat következetlennek találták, főként azért, mert az emberek általában nagyon sokféle, ételekben lévő tápanyagot vesznek fel étkezésük közben, aminek végül szinergiája, együttes hatása nyilvánul meg.