• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fénymérők a kórházakban

Hírek Forrás: Népszabadság

A politikai és gazdasági rendszerváltás bebizonyította, hogy a rendszerhiba a régi rendszer toldozgatásával már nem javítható.

Molnár Lajos
„Fénymérők járják az épületet, és kicsavarják az izzók egy részét - méltatlankodik egy új külföldi kórház új magyar orvosa itthon maradt kollégáinak. Még nem érti, hogy ott a kórháznak, pénznek gazdája van: a biztosított. Magyarországon az állami egészségügyben azt tanulta, hogy a magas villanyszámlára az a válasz, hogy adjon több pénzt az állam." – írja Molnár Lajos, a MÁV Kórház főigazgatója, az SZDSZ egészségügyi szakértője. A rendszerváltás óta is az akkor államosított egészségügyben és a működését meghatározó, centralizált egészségbiztosítási rendszerben gyógyulhat minden magyar polgár. A drága, pazarló, elavult rendszerben a betegek is, az egészségügyi dolgozók is egyre kiszolgáltatottabbak, egyre elégedetlenebbek. A szerző véleménye szerint ez a rendszer már senkinek sem jó. A politikai és gazdasági rendszerváltás bebizonyította, hogy a rendszerhiba a régi rendszer toldozgatásával már nem javítható.

Az egészségügy rendszerváltását a liberálisok most elkészült törvényjavaslata hozhatja meg az egészségbiztosítókról. A törvény legfőbb célja a szolidaritási elvű biztosítási rendszer megteremtése. Cél az egyéni értékrend szerinti öngondoskodás legális, a hálapénzt kiváltó lehetőségeinek megteremtése, a betegek és az egészségügyi dolgozók felelősségének és döntési szabadságának kiterjesztése. A jogszabály lehetőséget teremt ahhoz, hogy megfelelő garanciákkal és tőkeerővel létrejövő magánbiztosítók is nyújthassák a kötelező egészségbiztosítási szolgáltatást, és a beteg ezek közül a jobb ellátást garantálót választhassa. A biztosítók a törvényben meghatározott jövedelemarányos járulékért minden biztosítottnak azonos ellátást kötelesek nyújtani. Igazságosabb, kiszámíthatóbb lenne a rendszer, csökkenne az állami bürokrácia. Tervezhetővé, kiszámíthatóvá válna az intézmények gazdálkodása. A törvényjavaslat a biztosítottak védelmében szigorú minőség-ellenőrző rendszer működtetését írja elő, a minőségvizsgálat eredményeit kötelezően nyilvánosságra hozzák, hogy a biztosítottak a megfelelő információk birtokában dönthessenek. A magyar politika másfél évtizedes mulasztását pótolja a liberális törvényjavaslat – írja a szerző.