• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Magyar-bolgár szociális biztonsági egyezmény

Hírek Forrás: Egészségügyi Minisztérium

Az új egyezmény kiemelten az egészségbiztosítás, és a nyugdíjbiztosítás kérdéseit szabályozza.

2005. november 30-án Szófiában aláírásra került a magyar-bolgár államközi szociális biztonsági egyezmény, amely a két ország között jelenleg is hatályos, 1961-ben aláírt szociálpolitikai egyezményt váltja fel. Az egyezményt a Magyar Köztársaság nevében Dr. Faller Jenő rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, a Bolgár Köztársaság nevében Emilija Maszlarova munkaügyi és szociálpolitikai miniszter írta alá.

Az új egyezmény az európai uniós szociális biztonsági koordinációs rendeleteknek megfelelően kiemelten az egészségbiztosítás, és a nyugdíjbiztosítás kérdéseit szabályozza. Ezzel lehetőséget nyújt arra, hogy Magyarország és Bulgária relációjában a közösségi elveknek megfelelő szabályozás és eljárások kerüljenek bevezetésre Bulgária csatlakozását megelőzően, megkönnyítve a közösségi szabályok alkalmazására történő felkészülést az illetékes bolgár intézmények számára.

Az egyezmény aláírását követően mindkét országban szükséges az Országgyűlés utólagos megerősítése, majd az egyezmény a megerősítésre vonatkozó okmányok kicserélést követő harmadik hónap első napján hatályba lép.
Az egyezmény főbb rendelkezései a következők:

Nyugdíj
A nyugdíjakat mindkét fél saját hatályos jogszabályai alapján állapítja meg. Az új egyezmény rendelkezéseinek megfelelően – egyébként a korábbi egyezmény rendelkezéseivel is megegyezően - a magyar nyugdíjbiztosításnak kell fizetnie a nyugdíjakat azon időszakok tekintetében, amelyek alatt az adott személy Magyarországon volt biztosított, míg a bolgár fél terhe a nyugdíjak folyósítása azon biztosítási időszakok tekintetében, amely időket az érintett személy Bulgáriában töltött biztosítási viszonyban. Ez az elv érvényesül függetlenül attól, hogy a nyugdíjas mely államban települ le. Az egyezmény lehetőséget nyújt a jogosultsághoz a biztosítási idők egybeszámítására azokban az esetekben, amikor a csak az egyik szerződő államban szerzett biztosítási idő nyugellátásra nem jogosítana. Ám ezekben az esetekben is az arányos nyugdíjszámítás érvényesül. Azaz, mindkét ország figyelembe veszi a másik országban szerzett biztosítási időket is (hogy meglegyen a nyugdíjjogosultsághoz elegendő biztosítási idő), de a nyugdíj mértékének megállapításához csak a saját országában szerzett biztosítási időt veszi figyelembe.

Munkahelyi baleset, foglalkozási megbetegedés
A munkavégzéssel kapcsolatosan a balesetbiztosításra vonatkozó szabályok az üzemi baleset és a foglalkozási megbetegedés esetére járó biztosítás speciális kérdéseit rendezik – ezekben az esetekben a baleset időpontjában illetékes biztosító a saját jogszabályai szerint állapítja meg és folyósítja az ellátásokat.

Egészségügyi ellátás
Az egészségbiztosítás különleges rendelkezései közül kiemelést érdemel, hogy az egymás országaiba való utazás esetében a sürgősségi ellátás költségei nem az ellátásra szorulót terhelik, hanem a biztosítók egymás között számolják el azt. Ez azt jelenti, hogy az ideiglenesen a másik fél országában tartózkodók az azonnali orvosi ellátást igénylő esetekben a szükséges ellátást megkapják és annak költségeit nem kell az ellátást nyújtó egészségügyi intézménynek megtéríteniük.
Ugyanakkor – az eddigiektől eltérően – az új egyezmény rendelkezései szerint az ellátás költségei elszámolásra kerülnek, vagyis a magyar biztosítottak bulgáriai ellátásának költségei a magyar felet terhelik, a bolgár egészségbiztosítás hatálya alá tartozók magyarországi sürgősségi ellátásának költségeit pedig a bolgár fél téríti meg a magyar egészségbiztosítás részére. A bevezetendő elszámolási kötelezettség miatt módosulnak a jogosultság igazolásának feltételei: a két ország biztosítói által kiadandó formanyomtatványokkal, illetve Bulgária Európai Uniós csatlakozását követően a két biztosító által kiadandó Európai Egészségbiztosítási Kártyákkal lehet igazolni az ellátási jogosultságot.

Az egyezmény szerint az arra jogosultaknak – kölcsönösen, biztosítójuk előzetes engedélyével – lehetőségük van tervezett külföldi gyógykezelésre is. Ebben az esetben is a természetbeni ellátások költségeit az illetékes ország biztosítója köteles megtéríteni az ellátást nyújtó ország biztosítójának.