• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sztrájkkészültségben a cseh patikusok

Hírek Forrás: Scrip

A fogamzásgátlók egy részét sem támogatja majd az egészségbiztosítás.

A Cseh Köztársaságban számos gyógyszertárat bezártak üzemeltetői, és sztrájkkal fenyegetőznek, miután a minisztérium a támogatott gyógyszerek haszonkulcsát január elsejével 29 százalékra csökkentette. 2002-ben egyszer már került sor hasonló, akkor 32 százalékos árcsökkentésre.

A gyógyszerészek a gazdasági minisztériumtól az új gyógyszerárak és támogatási ráták bevezetésének január végére való halasztását kérték, továbbá, hogy fogadja őket David Rath egészségügyi miniszter, vagy Jiøí Paroubek miniszterelnök. Arról szeretnének meggyőződni, hogy az új árküszöb nem marad tartós, és állítják, hogy az egészségügyi minisztérium téves kiindulópontok alapján hozott döntést. Mint közölték: a valóságos érték nem is 29, hanem 26 százalék, mivel öt százaléknyi általános forgalmi adót is fizetniük kell, amivel pedig nem számoltak.
Jövedelmeik,- mondják ők-, 15 százalékkal csökkenhetnek, ezért minden negyedik patika a csőd szélén egyensúlyoz. A gazdasági miniszter ugyanakkor kijelentette, hogy a csődveszély nem növekedett, hiszen a gyógyszertárak nem támogatott termékekkel is kereskednek.

Decemberben a kabinet állítólag azért szavazta meg Rath javaslatát (amelynek nyomán csökkent az árrés), hogy mérsékelje a betegek kiadásait. A döntés másik oka a társadalombiztosítás kiadásainak 1,5 milliárd cseh koronás (61,6 millió USD-os) lefaragása volt. Az intézkedést átmeneti lépésként kommunikálták, amely arra az időre szól, amíg egyéb eszközöket nem találnak a gyógyszertámogatások redukálására. Rath azonban nem erősítette meg ezt, ellenkezőleg: helyi beszámolók szerint utalt arra, hogy az árrést a második negyedévben még tovább csökentik. Annak a véleményének is hangot adott, hogy az országban túlságosan sok a gyógyszertár.

Ettől az ügytől függetlenül az egészségügyi minisztérium január 1-jével megszűntette a fogamzásgátlók egy részének támogatását, akárcsak a szemüvegkeretekét és más nem gyógyszerészeti termékekét és szolgáltatásokét. Csak a legnagyobb cseh egészségbiztosító társaság, a VZP évi 110 millió koronát költ fogamzásgátlók támogatására.