• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újra támad a dengue-láz Latin-Amerikában

Hírek Forrás: MTI

Már 18 halálos áldozata van Bolíviában a szúnyog közvetítette trópusi betegségnek, a dengue-láznak.

Januárban 31 ezer megbetegedést és tizennyolc halálos áldozatot regisztráltak. A legtöbb megbetegedést Santa Cruz területéről jelentették, az esetek 71 százaléka itt fordult elő. A térségben egészségügyi szükségállapotot hirdetett a kormány, és 15 ezer katonát vezényeltek oda, hogy segítsék az egészségügyi hatóságok munkáját.

A paraguayi hatóságok is egészségügyi riadót rendeltek el a térségben újra felbukkanó gyilkos szúnyogok miatt, melyek két évvel ezelőtt 11 halálos áldozatot eredményeztek az országban.
Paraguayban 201 megbetegedést jelentettek be, valamint 1200 embert tartanak megfigyelés alatt az ország különböző részeiben a kór gyanújával.

A klasszikus dengue-láz tünetei: magas láz, fej,- és szemfájás, erőteljes izom- és izületi fájdalmak, skarláthoz hasonlatos kiütések, szédülés, hányinger. Vérzéses változata sokkalta súlyosabb, és halálos kimenetelű. A betegség emberről emberre nem terjed, hanem a főképpen nappal támadó Aedes Aegypti (dengue) nevezetű szúnyog csípésével, melyekben a térség bővelkedik a fülledt, esős évszakban.

A paraguayi hatóságok felhívták a figyelmet a megelőzésre, mivel a ragály gyorsan terjed a környező országokban is, ahol hasonló klimatikus körülmények vannak. Argentínában 37 beteget és 240 veszélyeztetettet tartanak számon. Nicaraguából 50 klasszikus, Mexikóból 5 klasszikus és 10 vérzéses esetet jelentettek.

A legveszélyeztetettebb országok - Brazíla, Peru, Paraguay és Bolívia - hatóságai fokozott figyelmet kérnek az egészségügyi elvárások teljesítését illetően. Felszólítják a lakosságot a házak környékén edényekben, ereszekben, kisebb víztárolókban stb. felhalmozódható víz és a szemét rendszeres kiürítésére, cseréjére, tisztítására, mivel ezek a dengue-láz táptalajául szolgálhatnak, valamint a szúnyogriasztók rendszeres használatára.

Jelenleg nem létezik vakcina a fertőzés ellen, így a betegséget bárki megkaphatja a szúnyogoktól fertőzött területeken. Különösen veszélyeztetettek a tíz év alatti gyerekek, az utazók és a szubtropikus zónák lakói.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente 50 millió ember érint a világon a betegség, kialakulásának veszélye fokozódott, részben az utóbbi évtizedek globális felmelegedésének következtében.

Legolvasottabb cikkeink