• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vegyületet vett az AstraZeneca

Hírek Forrás: Scrip

3119 és 20 egymilliárdos húzóvegyületet vesz az AstraZeneca.

Az AstraZeneca megvásárolta az Atherogenics legfontosabb vegyületének, az AGI-1067-nek globális fejlesztési és értékesítési jogait. Az ár a Scrip szerint elérhette az 1 milliárd USD-t. A kísérleti szakaszban lévő szer atherosclerosis orális kezelésére szolgálna, és harmadik fázisú ARISE-vizsgálatai folynak. Ha beválik, gyógyszerként két éven belül piacra kerülhet.

Az Atherogenics a szerződés aláírásakor 50 millió dollárt kap az AstraZenecától, majd az egyes fejlesztési és regulációs fázisok lezárultával különböző, akár 300 millió USD-t is elérő összegeket. (Ilyen mérföldkő például az ARISE-vizsgálat befejeződése.) A liszensz-megállapodás sikere a trösztellenes hatóságok hozzájárulásától is függ.

A két cég kapcsolata a forgalmazás időszakára is kiterjed majd: valahányszor a forgalomnövekedés elér bizonyos előre megállapított értékeket, az Atherogenics prémiumokat kap majd – összesen akár 650 millió UDS értékben. A prémiumok mellé fokozatosan változó részesedés is jár az eladási bevételekből. Ez a pont megfigyelők szerint arra mutat, hogy az AGI-1067 fejlesztése előrehaladott fázisban van, és hogy komoly piaci lehetőségek rejlenek benne.

Az AstraZeneca arra számít, hogy az egyezség a kardiovaszkuláris szektorban is erősíti majd pozícióit. Jóllehet egyes megfigyelők korábban úgy ítélték, hogy a szerződés rizikót jelent a cég számára, a többség szerint a várható haszon – a gyógyszertől évi 2 milliárd USD-os forgalmat remélnek – kiegyenlíti e kockázatot.

Az Atherogenics stratégiai célokra fordítja várható bevételeit: az eddig tisztán kutató-fejlesztő cég a későbbiekben forgalmazni is maga szeretné termékeit. Három évig az AstraZeneca finanszírozza majd az Atherogenics 125 személyes, szívgyógyszerek forgalmazására alakítandó amerikai értékesítési részlegének felépítését és működtetését. E részleg promoveálja majd az AGI-1067-est valamint az AstraZeneca legfontosabb kardiovaszkuláris szereit.