• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hová fordulhatunk segítségért ( 30 értelmiségi)?

Orvos válaszol Szerző:

Testvérem (26 értelmiségi) már több mint egy éve rendszeresen iszik. Kezdetekben nem tudtunk róla, pár hónap után derült ki, felesége (28 értelmiségi) eleinte nem mondta el nekünk. Szüleimmel szeretnénk segíteni neki, sajnos nem hagyja. Azt mondja, ő nem alkoholista, csak nem akar feleségével lenni. Azért iszik este munka után, hogy ő ne közeledjen hozzá. Megbánta, hogy feleségül vette, más nőbe ( férjes, családos!) szerelmes. Mégsem meri neki megmondani, szégyellhet, hogy tévedett, amikor feleségül vette és legfőképp nem szeretné elveszíteni egyéves tündéri kislányát. Alig van velük, rengeteget dolgozik, nagyon kevés pénzért, bizonytalan munkahelyen és valószínűleg ez is szörnyen emésztheti. Nagyon bántja, hogy nincs pénzük, szüleimnél laknak ismét, hogy apránként be tudják fejezni egy
korábban vett kis régi ház felújítását. Nem agresszív, nem idült akoholista, de nem beszél velünk, eltaszít magától mindenkit. Kiszámíthatatlan, mint a forgószél, egyszer ilyen egyszer amolyan a hangulata. Egy jó ideje már egyértelművé vált számunkra, hogy állítása ellenére mégiscsak baj van és egyedül nem tud ebből kilábalni. Nagyon addiktív hajlamú, alig eszik, skat cigarettázik. Rettenetesen aggódom érte. Félek, hogy tragédiához vezet.

Igen komoly problémával állnak szemben, amire természetesen van megoldás, ammi semmiképpen sem az alkoholban keresendő. A fiatalember józan pillanatában a vele legbizalmasabb kapcsolatban álló családtag üljön le egy komoly beszélgetésre, ahol mód van a probléma alapos, őszinte feltárására, a gondok kielemzésére és a lehetséges megoldás /megoldások/ kidolgozására.
Egy őszinte beszélgetés a feleséggel, pszichológus házassági tanácsadó bevonásával sokat segíthet. Az italozás semmit nem old meg, hamar kialakulhat a függőség az alkoholbetegség, ami újabb súlyos problémákat von maga után.
Nem érdemes a bajokat elodázni, mihamarabb lépni kell a mindenki számára megnyugtató megoldás irányába. Gondoljanak a gyermekre, akinek egy ilyen légkörben károsodhat a pszichés fejlődése is. Az őszinte segítőkész hozzáállás a szakember segítsége, a körülmények rendbehozása közelebb hozhatja a várt megoldást.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink