A fokhagyma az emelkedett koleszterin szint csökkentésében, így az érelmeszesedés prevenciójában nem játszik szerepet.
![]() |
Az amerikai Stanford Egyetem Prevenciós Centrumának igazgatója, Christopher Gardner ezúttal egy human vizsgálat vezetését vállalta, melyben arra a kérdésre kerestek feleletet, hogyan működik a fokhagyma az emberekben, vagyis van-e alapjuk a korábbi hiedelmeknek.
A vizsgálatban 192 önkéntes vett részt, akiknek mérsékelten emelkedett volt a szérum koleszterin szintjük. Az önként jelentkezők egyik csoportja nyers, friss fokhagymát, másik csoportja fokhagyma port, harmadik csoportja szárított fokhagyma kivonatot, a negyedik csoport pedig csak placebot kapott. Valamennyien átlagosan egy gerezdnek megfelelő mennyiségű fokhagymát /ill. placebot/ fogyasztottak naponta, hetente 6 napon keresztül, 6 hónapig.
Minden hónapban valamennyi résztvevőtől vért vettek a koleszterin szint mérésére. A vizsgálat eredményeként megállapították: a fokhagyma nem csökkenti a koleszterin szintet!
Az eredményt a neves orvosi újság, az Archives of Internal Medicine közölte, melynek reputációjához és ezen keresztül az eredmények validitásához nem férhet kétség.
A probléma azonban tovább él, egyesek ugyanis azt mondják, lehet, hogy a mérsékelten emelkedett koleszterin szintet nem csökkenti a fokhagyma, de az egészséges populációban segíthet megőrizni a normál értékeket. Erre az újabb felvetésre egyelőre nincs válasz, de azt bizton állíthatjuk, hogy a fokhagyma az emelkedett koleszterin szint redukciójában, és ezen keresztül az érelmeszesedés prevenciójában nem játszik szerepet.
A fokhagyma egyike a legnépszerűbb fűszernövényeknek. Egy táplálkozással foglalkozó amerikai üzleti újság / Nutrition Business Journal/ szerint 2006-ban Amerikában 160 millió dollár volt e fűszernövény kereskedelmi forgalma. A fokhagymát íze, zamata miatt fogyasztjuk gyakran, de helytelen lenne, ha e fűszert nemlétező hatásokkal, hiedelmekkel is megpróbálnánk felruházni.