• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

50 fölött luxus az egészséges térd?

Lapszemle 2023.10.17 Forrás: egy.hu
50 fölött luxus az egészséges térd?

Annak is érdemes negyven-ötven éves kor felett jobban odafigyelni a térdeire, akinek anatómiailag normális térdízületei vannak, és nem érte sérülés azokat.

Legnagyobb és legbonyolultabb ízületünk a térdünk, amit kis túlzással folyamatosan használunk. A mindennapi mozgások miatt is kopik, de bizonyos sportok, a túlsúly és a nehéz fizikai munka extrém módon is terhelheti a térdízületeket. A leggyakoribb térdproblémákról, a megelőzésről és a műtétek utáni lehetőségekről az egy.hu kérdezte dr. László Tibor térdsebészt.

Kis túlzással a térdünk a születésünktől kezdve a halálunkig mozgásban, használatban van. Ez jelentheti azt, hogy bármilyen baleset nélkül is előfordulhatnak térdpanaszok?

Az összes ízületünk közül a térdízületünk a legnagyobb, és ennek a legbonyolultabb a felépítése és a mozgása, ez az egyik oka, amiért olyan sok problémánk lehet vele. Másrészt valóban igaz, hogy már akkor is használják a térdüket a gyerekek, amikor még csak mászni tudnak, aztán onnantól kezdve, hogy két lábra áll az ember, állandó használatban van. Emiatt Baleset és más trauma nélkül is kialakulhat fájdalom vagy panasz.

Az átlagéletkor növekedésével is együtt jár, hogy az idő elteltével egyre több ízületi panasz jelentkezik. Ezek jellemzően kopásos típusú ízületi panaszok, amik az ízületek természetes öregedéséből származnak. Ehhez járulhatnak hozzá olyan folyamatok, mint például a sérülések, túlterhelések, esetlegesen a különböző gyulladásos folyamatok, amik tovább ronthatnak a helyzeten, és az ízületek öregedését, kopását fokozhatják, felgyorsíthatják.

Meg lehet előzni a korral járó, az általános, mindennapi használatból fakadó térdproblémákat?

Lehet tenni azért, hogy a folyamatokat lassítsuk, de teljesen elkerülni vagy megszüntetni nem lehet. Vannak olyan sportok, amik nagyon igénybe veszik az ízületeket. Ilyenek például a labda- és a küzdősportok, ahol többek között a hirtelen irányváltások, nagy nyíróerők miatt sok sérülés keletkezik. Hallani mindenfelől, hogy az egészségünk megőrzése érdekében fontos sportolni és eleget mozogni, de érdemes azt is alaposan átgondolni, hogy milyen sportágat választunk, és a sportolás mértékét és intenzitását is vegyük figyelembe annak érdekében, hogy ne terheljük túl a térdeinket. Fiatalon az ember még nincs tisztában azzal, hogy milyen hosszú távú következményei lehetnek a túlterhelésnek vagy egy sérülésnek. Negyven-hatvan éves korban azonban a fiatalkori meggondolatlanságból sokszor nagyon komoly ízületi problémákkal kell az embernek szembenéznie. És most nem csak az élsportolókról beszélek.

Milyen sportok ajánlottak, mi nem árt a térdnek?

Az ízületeknek szükségük van a rendszeres mozgásra, anélkül tönkremegy a porcréteg, és szinte bármilyen vízben végzett mozgás kíméli a térdeket. Az úszás például azért tökéletes választás ebből a szempontból, mert a víz felhajtó ereje miatt nem kell az embernek a teljes testsúlyát tartania, cipelnie, emiatt kevésbé veszi igénybe a mozgás az ízületeket. A másik kiváló választás a kerékpározás. Biciklizés közben a térd körkörös mozgást végez, ami ugyancsak kíméli az ízületet. A kocogás, futás is megfelelő mozgásforma, de fontos hogy arra alkalmas terepen és cipőben végezzük. Az aszfalton vagy egyenetlen terepen történő futás jobban igénybe veszi a térdeket, mintha rekortánpályán, salakon vagy egyenletes, füves terepen futunk. És persze nem mindegy az sem, hogy maratont vagy négy-öt kilométert futunk. 

És még nem is említettük a túlsúlyt…

Ez a térd egyik legnagyobb ellensége. Természetes, hogy egy száz-százhúsz kilós embernek fáj a térde, hiszen már az öt-tíz kilós súlynövekedés is nagymértékben megemeli a térd, a porcok terhelését és elősegíti, fokozza a kopásos panaszokat. Sajnos nagyon sok beteg nem veszi tudomásul, hogy hiába kezeljük a térdét, ha a kiváltó okot nem szünteti meg, akkor a kezelés csak átmeneti, rövidtávú javulást hozhat.  További részletek a teljes interjúban

Legolvasottabb cikkeink