• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Amiben az állam alulmúlja a multikat

Lapszemle Forrás: hvg.hu

A közszférában szinte alig alkalmaznak speciális helyzetű embereket.

Egyes felmérések szerint az állam nem mutat jó példát a rehabilitálhatóak foglalkoztatásában: az általunk megkérdezett munkaadók és szakértők szerint a közszférában szinte alig alkalmaznak speciális helyzetű embereket. Pedig a kormány egyre több eszközt vet be annak érdekében, hogy a korábban rokkantnak nyilvánított embereket visszaterelje a munka világába - olvasható a hvg.hu portálon

A kormány a Széll Kálmán-tervben írta elő a rokkantak felülvizsgálatát, többeket annak ellenére is munkaképesnek nyilvánítottak, hogy gyakorlatilag képtelenek dolgozni. Emellett ösztönözni próbálják a munkáltatókat és a speciális helyzetű munkavállalókat is: Soltész Miklós szociális államtitkára múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy az Új Széchenyi Terv keretében 10 ezer rehabilitációs ellátásban, járadékban részesülő ember munkába állítását segítené az állam.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) évek óta működtet álláskereső-portált, közvetítenek a mozgáskorlátozott munkavállalók és a munkáltatók között, gyakran a munkahelyre is kimennek a mediátorok, hogy felkészítsék a cégeket a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására. Hegedüs Lajos, az egyesület elnöke is arról számolt be, hogy sokkal könnyebb „szóba állni" a magáncégekkel. „Az állami helyeken gyakran már az állásinterjúkra sem kerül sor. Amikor kiderül, hogy mozgáskorlátozottról van szó, általában már telefonon azt mondják, eleve nem vesznek fel senkit" – tette hozzá.

A Munka-Kör Alapítvány eddig körülbelül 200 siket embernek segített a munkaszerzésben, ám a hallássérültek elhelyezkedését segítő szervezet szakmai vezetője azt mondta, ezek közül egyik sem állami munkahelyen helyezkedett el. Pedig Soósné Szigetvári Ágnes szerint rengeteg olyan munkakör lenne – például az adóhatóságnál adatrögzítés – amelyeket hallássérültek is el tudnának végezni. "A legtöbb esetben létszámstopra hivatkoznak" – mondta.

Az alapítvány tavaly nyáron készített felmérést, hogy milyen arányban foglalkoztatnak megváltozott munkaképességűeket a közszférában, ezért önkormányzatokat, kormányhivatalokat, minisztériumokat, állami vállalatokat kérdeztek meg. Számos helyről azonban még választ sem kaptak.

A felmérésből szomorú kép rajzolódik ki. Több helyen is, például a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban vagy a Külügyminisztériumban arról számoltak be, hogy egyáltalán nem alkalmaznak megváltozott munkaképességű dolgozót. A budapesti önkormányzatoknál pedig csupán egy százalékban foglalkoztatnak speciális helyzetű személyeket, ugyanez az arány a kormányhivatalokban is.

A megváltozott munkaképességűek alkalmazásával kapcsolatban a hvg.hu is körkédést küldött a minisztériumoknak. A legtöbb tárcánál arra hivatkoztak, hogy az adataik nem feltétlenül fedik a valóságot, mivel az információszabadságról szóló törvény szerint különleges adatnak minősül a megváltozott munkaképesség, ezért a dolgozók szabadon dönthetnek arról, hogy erről a belépésükkor nyilatkozatot tesznek-e vagy sem. Mindez azért érdekes, mert a speciális helyzetű munkavállalóknak és a foglalkoztatónak is kifejezetten érdekében áll, az állapotukat önként bevallják, mivel többféle adókedvezményre is jogosultak lehetnek.