• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csak garantált minőségű vírusölő szer jöhet

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Eredménytelen lett az a közbeszerzési eljárás, amellyel a kormány újabb készleteket vett volna antivirális szerekből.

Amíg nincs védőoltás az új influenza vírusa ellen, szükség esetén csak a vírusszaporodást gátló gyógyszerrel lehet hatékonyan védekezni a kór ellen. A magyar kormány a világjárványra való felkészülés részeként májusban adott felhatalmazást az egészségügyi miniszternek, hogy töltse fel az állami raktárkészleteket a szükséges gyógyszerekből. E célra 233 millió forintot különítettek el. Ezt az összeget elsősorban vírusölő készítményre költhetik. Noha két ilyen termék van a piacon - és az Egészségügyi Világszervezet is azt ajánlja, hogy mindkettőből érdemes raktározni -, nálunk az egyszerűsített közbeszerzési eljárásra csak az egyik készítmény, a Tamiflu gyártóját, a Roche-t hívták meg. Sok országnak - köztük Magyarországnak is - a Roche-féle szerből vannak készletei.

Ám az ártárgyalás sikertelenül zárult, mert a cég 2007-ben gyártott készítményt szeretne a magyar államnak eladni, a kormány viszont a frissen gyártott, 2009-es hatóanyaghoz ragaszkodik. Az állami raktárakban ugyanis jócskán van a három évvel ezelőtt gyártott készítményből, amelynek szavatossági ideje jövőre jár le. A Roche kommunikációs vezetője, Polgár Bernadett megerősítette: a szavatossági vita miatt valóban félbeszakadtak a tárgyalások, ugyanakkor lehetetlennek tartotta, hogy a 2009-es terméket szállítsák Magyarországnak. Közölte, hogy a 2007-ben gyártott gyógyszer lejárati idejét 60 hónapról 90-re hosszabbította meg az európai gyógyszerügyi hatóság, tehát nincs ok aggodalomra.

A szaktárca kommunikációs főosztálya minderre úgy reagált: ragaszkodnak a termékre vonatkozó műszaki és felhasználhatósági paraméterek szigorú előírásaihoz, az új közbeszerzési eljárás folyamatban van. Információk szerint az ártárgyalásra ezúttal is csak a Roche-t hívják meg.

Egyelőre nincs megoldás az influenza elleni oltások finanszírozásra sem, noha az árban és a legyártandó mennyiségben már megegyezett a kormány az Omninvest képviselőivel. A központi költségvetés nem tartalmazza a lakosságnak ígért négymillió térítésmentes vakcina 3,9 milliárdos ellenértékét. A kormány így utólag, a vakcina legyártása és leszállítása után fizetne, de az Omninvest ragaszkodik a mielőbbi, 30-60 napon belüli számlarendezéshez. Úgy tudni, a kormány lehetséges megoldásnak tartja, hogy a Magyar Fejlesztési Bank valamilyen hitelkonstrukcióval biztosítsa a szükséges összeget.

Legolvasottabb cikkeink