• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nemcsak razziáznak, büntetnek is a kórházakba kiszálló ellenőrök

Lapszemle 2024.05.02 Forrás: hvg.hu
 Nemcsak razziáznak, büntetnek is a kórházakba kiszálló ellenőrök

A Honvédkórházban harmincezres bírságokat osztogattak a revizorok a dolgozóknak, amiért nem viseltek névtáblát.

Április közepén került nyilvánosságra az a hivatalos levél, amely arról tájékoztatta az egészségügyi intézmények vezetőit, hogy a Belügyminisztérium Egészségügyekért Felelős Államtitkárság Ellenőrzésfelügyeleti Szolgálat Főosztálya " 2024. évben folyamatosan ellenőrzi az egészségügyi dolgozók és beteg jelenlétet az egészségügyi intézményekben és szolgáltatóknál”. Szintén ebből a levélből derült ki, hogy így az ellenőrök „munkanapokon és munkaszüneti napokon (napszaktól függetlenül) egyaránt vizsgálják, hogy az előre meghatározott munkaidők betartásra kerülnek-e – az egészségügyi dolgozó munkaidejét a munkarendnek megfelelően tölti-e, illetve az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e a betegek az egészségügyi intézményekben elhelyezve, medikai rendszerben nyilvántartva”. Az ellenőrök pedig a hvg.hu értesülései szerint ki is osztottak néhány bírságot a kórházakban, ahol jártak.

A laphoz eljutó információk szerint a Honvédkórházban harmincezres bírságokat osztogattak a revizorok a dolgozóknak, amiért nem viseltek névtáblát. Beszámolók alapján az ellenőrök éjszaka is aktívak, “a Honvédkórház krónikus osztályán éjjel 3-kor hívták a készenlétist, hogy felveszi-e a telefont”. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban pedig forrásaink arról számoltak be, hogy ott a betegeket is ellenőrizték, méghozzá az éjszaka közepén: “hajnali háromkor felébresztették a betegeket, és azt kérdezték, ők kicsodák név szerint”, hogy csekkolhassák, az a beteg fekszik-e az osztályon, akinek tényleg ott kell lennie.

Arra korábban valóban volt példa, hogy a kórházak trükköztek a betegszámokkal, az egészségügy Magyarországon alapvetően alulfinanszírozott, a kórházak pedig csupán akkor és addig kapnak pénzt a betegeik után, ameddig ő bent fekszik az intézményben. Ezt a rendszert pedig ki lehet játszani, ha egy beteg gyógyulása valójában nem tart sokáig, hiszen papíron az intézményben lehet tartani az illetőt.

Az ellenőrök teljesen véletlenszerű időpontokban való megjelenése viszont nehézségeket okozhat a gyakorlatban. Előfordulhat például, hogy műtét közben nyitnak rá egy orvosi csapatra, megzavarva ezzel a beavatkozást, arra kényszerítve ezzel az orvost, hogy az ellenőrzésre figyeljen, ne a betegre, akit éppen operál.

Információink szerint egyébként az elmúlt másfél hónapban – kizárólag Budapesten – az OKFŐ is végzett ellenőrzést, de egészen más okból. Ellenőreik akkor mentek ki az érintett intézményekbe, akár éjszaka is, ha az Országos Mentőszolgálat jelezte, hogy az ügyeletes kórház központilag valamilyen okból lemondta a betegek fogadását. Ilyenkor az ellenőrök lényegében validálták a bejelentést – vagyis azt vizsgálták, hogy jogos-e a betegfogadás lemondása. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink