• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Edzés fejben: sportpszichológus az olimpián

Lapszemle Forrás: Vasárnapi Hírek

A magyar olimpiai csapat sportpszichológusa már Londonban várja a sportolókat.

"Lélektanilag fölénk nőtt az ellenfél. A végét nem bírtuk fejben. Utolért minket a magyar betegség." Ismerős mondatok, nemegyszer hallottuk már őket hazai sportolók, edzők szájából egy-egy kudarc után. Vajon hallunk ilyeneket az öt nap múlva kezdődő olimpián is? Dr. Lénárt Ágota szerint magyar betegség nem létezik, viszont állítja: majd" minden fejben dől el. A magyar olimpiai csapat sportpszichológusa már Londonban várja a sportolókat, onnan adott interjút a Vasárnapi Híreknek.

- Magányosan üldögél az olimpiai faluban?
- Dehogy, már most nagyon mozgalmasak a napok, igaz, egyelőre kevés magyar sportoló van itt, a csapat nagy része 24-én érkezik. De a sportlövők például már megjöttek, most indulunk a lőtérre, mert úgy érezzük, hogy hatékonyabban tudok segíteni, ha én is ismerem a helyszínt, ahol versenyezniük kell. Közben a faluban zajlik az orvosi rendelő kialakítása, ahol meglesz majd az a biztos pont is, ahol fel tudnak keresni a sportolók a következő hetekben.

- Lesz majd várólista a rendelőjében?
- Nehéz megtippelni, mekkora lesz a forgalom. Ami biztos, hogy a 158 olimpikonunk körülbelül fele vett igénybe sportpszichológusi segítséget a felkészülés alatt. Akikkel otthon dolgoztam, azokkal mind úgy váltunk el, hogy Londonban is számítanak rám. Természetesen addig is tartjuk a kapcsolatot, telefonon beszámolnak az edzésekről és tudatják, ha szükségük van valamire. Én az egészségügyi stáb tagjaként a játékok teljes ideje alatt itt leszek, öt kollégám pedig egymást váltva, várhatóan egyegy hétre utazik majd ki, meghatározott sportolókhoz.

- Sportpszichológiában is ott lennénk az "éremtáblázat" első húsz helyén?
- Ez egy olyan terület, ahol szinte semmilyen lemaradásunk nincs a világ többi országához képest: a Semmelweis Egyetem jelenlegi képzési rendszerét az Európai Sportpszichológiai Társaság példaértékűnek ítélte és ajánlja az egész világ számára.

- Ennek fényében meglepő, hogy csak minden második magyar olimpikon építi be a sportpszichológiát a felkészülésébe.
- Ez nemzetközi összehasonlításban egyáltalán nem rossz arány. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy Ma gyarországon még mindig tartja magát az a nézet, hogy a pszichológus csak a beteg emberekkel foglalkozik. Pedig mi pont a nagyon is egészséges sportolók teljesítményének fokozásán dolgozunk. Az utóbbi időben tapasztalható áttörés nem kis részben annak köszönhető, hogy egyre több sportoló, például Gyurta Dániel vagy a műugró Barta Nóra említi meg nyilatkozataiban, hogy sokat profitált a sportpszichológiai felkészítésből. Ennek ellenére sokan nem is tudják, miről szól a sportpszichológia, és akik megtapasztalják, azok is azt mondják, nem gondolták volna, hogy így zajlik a felkészítés.

- Miért, hogy zajlik? Képzeljünk el egy kanapén fekvő sportolót, akivel beszélget a sportpszichológusa?
- Lehet a felkészítésnek egy terápiás jellegű, beszélgetős része is, de nálunk négy különböző módszernek van inkább kiemelt szerepe. A relaxációs módszerek segítségével a sportoló könnyebben át tudja magát kapcsolni nyugalmi, pihenő fázisba. A mentáltréning a helyes mozgássorok fejben való gyakorlását jelenti, amely során kialakul az ismerősségi hatás, vagyis a versenyző úgy érzi, mintha az adott helyzetet már sok ezerszer átélte volna, így biztosabbá válik a kivitelezés. Ez lehetőséget ad a sérülés vagy utazás miatt kimaradt edzések pótlására, valamint különböző helyzetek szimulálására. Például hogyan kell kezelni azt, ha úszásban az ellenfél a vártnál erősebben kezd vagy a fordulója jobban sikerül. A harmadik terület a figyelemkoncentráció, a negyedik pedig a kognitív, vagyis gondolkodással kapcsolatos módszerek. Ezek segítenek összpontosítani a figyelmet és kizárni a negatív gondolatokat.

- Mi a legtipikusabb ok, amiért a sportolók a segítségét kérik?
- Leggyakrabban azzal keresnek meg, hogy ami edzésen megy, azt versenyen képtelenek produkálni. Sokaknak okoz gondot a nagy tét esetén fellépő szorongás, míg mások az elszenvedett kudarcaikon nem tudnak túllépni. Gyakran fordulnak hozzám edzők is, például a tanítványokkal való kommunikációs nehézségeik miatt. Akadt olyan is, aki arra kért, segítsek, hogy okosan, értelmesen tudjon interjút adni, mert tartott a szerepléstől. De volt, hogy egy sportolónak rítusai voltak, amiktől nem tudott megszabadulni és már akadályozták a jó teljesítmény elérésében. Sokszor a dolgok hátterében magánéleti vagy iskolai probléma húzódik meg, nekünk különböző lélektani módszerekkel ezeket is kezelnünk kell.

Folytatás a VH ONline-on.