• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egészségügyi csomópontok

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

A betegek, sokszor háziorvosok tanácsára, a legjobbnak tartott orvosokhoz, kórházakhoz igyekeznek.

Az egészségügyi államtitkárság ezt a „pozitív gyakorlatot" meg is szeretné erősíteni azzal, hogy feltérképezi, mely kórházhoz, osztályhoz fordulnak szívesebben a páciensek. A sajátos elemzést egy már meglévő, intézményszíntű analízis után teszi majd meg az egészségügyi államtitkárság. Gaál Péter, a kabinet külsős tagja szerint ugyanis ezzel finomítható lenne a tényleges betegutak által kirajzolódó kép - írja a Magyar Hírlap.

A szakember elmondása szerint az elemzéshez továbbra is az Országos Egészségbiztosítási Pénztár betegforgalmi adatbázisának személytelenített verzióját használják majd.

Gaál hozzátette: eddig is tudták, hogy vannak kiemelt csoportosulási helyek a betegellátó rendszerben, amelyek középpontjában egy-egy szakmai berkekben is elismert orvos áll, akihez - mások tapasztalatai alapján - a beutaló kollégák és a betegek egyaránt bizalommal fordulnak, de mostanáig ezeket a csomópontokat senki nem mérte föl, pedig az ilyen vizsgálattal, minden orvosi szakágban jól láthatóvá válnak a betegek számára legfontosabb elérési lehetőségek. Az elemzés célja a pozitív gyakorlat megerősítése.

Gaál szerint a pontok feltérképezése a formális és informális képzésben is jelentős szerepet kaphat, hiszen ahogy a Magyar Hírlapnak nyilatkozott: „Az említett orvosokhoz nemcsak betegek járulnak inkább, hanem más gyógyítók is szívesen csatlakoznak, hogy szakmai fogásokat tanuljanak, átvegyék tőlük a betegekkel való kapcsolatteremtés fortélyait". Ezt a gondolatot azzal is kiegészítette, hogy nem törvényszerű, hogy ők az intézményi hierarchia csúcsán állnak, lehetnek akár alsóbb szinten beosztott orvosok is, munkájuk szakmai elismerésével viszont ugyancsak a betegek járnak jól.

Ha a térkép kirajzolódik, akkor a szakember véleménye szerint ezt érdemes lesz figyelembe venni a képzési rendszer fejlesztésében, a térkép kirajzolódása után, ugyanis - életszerűbbé és gyakorlat-központúvá téve a tanulást - ehhez lehetne igazítani a képzés, továbbképzés egyes elemeit.