• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyító baktériumot terveztek a radnótisok

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Másodikos radnótisok végezték öt kontinens 50 csapata közül a legjobb kísérletet a bostoni egyetem szintetikusbiológia-versenyén.

A hétfős csapat probiotikus baktériumot tervezett, amelyet a Crohn-betegség gyógyításában lehetne hasznosítani. Öt kontinens közel 50 csapata közül a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium biológusai hozták el a legjobb mérés díját a bostoni Massachusetts Institute of Technology által szervezett szintetikus biológiai versenyen. Az eredetileg egyetemisták számára rendezett megmérettetésnek évek óta van középiskolásoknak szóló kiírása is, magyar csapat azonban most először nevezett. Európai országok közül csupán három képviseltette magát – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

A projektversenyre fél éve készültek a másodikos, biológia szakos tanulók. A csapatban részt vevő hét diáknak egy tudományos szakcikket, saját kutatásaira alkalmazott biztonsági protokollt, egy 20 perces előadást, posztert és egy weblapot kell létrehoznia, amelyet aztán bemutattak a versenyen.

Az utazó csapat tagja volt Nikolényi Gergő és Boldogkői Miklós is, a projektben pedig részt vett még két osztálytársuk, Varga Petra és Fábián Réka is. Mindannyian orvosi vagy kutatói pályát képzelnek el maguknak.

A feladat az volt, hogy tervezzünk egy genetikailag módosított baktériumot, amely egy globális problémán segíthet – mondta Marton Ákos, hozzátéve azt is, a csapatok többsége környezetvédelmi problémát helyezett a középpontba, de volt néhány orvosi megoldás is.

A szegedi gimnazisták is az utóbbi kategóriát választották: egy probiotikus baktériumot állítottak elő, amelyet a Crohn-betegség gyógyításában lehetne felhasználni.

Ebben a gyulladásos bélbetegségben többen halnak meg az Egyesült Államokban, mint tüdőrákban. Gyógymód pedig nincsen rá – magyarázta témaválasztásukat Harangozó Márk.

Természetesen a másodéves gimnazisták nem hozták létre a valóságban a baktériumot, de elméletben összeállították a projektet, és kísérleteket is végeztek. – Ez volt a verseny legjobban kivitelezett kísérlete, ezért kaptuk a különdíjat – mesélte Papos Martin. A verseny történetében egyébként előfordult már, hogy a diákok ötleteit később alkalmazták a tudósok.

Büszke vagyok a csapatunkra, mert a többi csapatnál jóval szűkösebb pénzügyi és létszámfeltételek mellett is kiemelkedő ötletekkel, precizitással és szorgalommal érdemelték ki az értékes díjat – jegyezte le Facebook-oldalára a fiatalokat felkészítő Bán Sándor, aki a napokban egy másik magyar csapattal Balin vett részt a Nemzetközi Biológia Diákolimpián.