• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyszervizsgálatokban előzhet az ország

Lapszemle Forrás: vg.hu

Magyarország a következő évtizedben a régió vezető gyógyszervizsgálati helyszínévé válhat.

Feltéve, hogy jól használja ki azokat a lehetőségeket, amelyeket az Európai Bizottság és az Európai Gyógyszeripari Szövetségek Federációja most bejelentett fejlesztési programja kínál. Magyarországon évről-évre több száz új molekulát tesztelnek betegeken, illetve egészséges önkénteseken a gyógyszercégek klinikai körülmények között. Az EU klinikai gyógyszervizsgálati regisztere szerint jelenleg egyszerre több mint 2700 hatóanyagot vizsgálnak hazánkban, hozzávetőlegesen kétszáz intézményben. A vizsgálatba vont betegek, illetve egészséges önkéntesek száma a vizsgálat jellegétől függően évente 15 és 30 ezer között változik.

A gyógyszervizsgálatok száma az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elején kezdett megszaporodni. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) adatai szerint 1991-ben még alig több mint félszáz, 1997-ben 153, 2000-ben kétszáznál, 2006-ban pedig már háromszáznál több vizsgálat indult hazánkban – írja a Világgazdaság – online.

Az utóbbi évek csúcspontja a 2011-es volt, akkor összesen 359 klinikai próbát kezdtek az ország vizsgálóhelyein. Mindennek az egyik fő oka, hogy az európai uniós szabályozásnál is szigorúbb hazai előírások miatt az itthoni vizsgálatoknak jó hírük van ugyan külföldön.

A klinikai gyógyszerkipróbálás jövedelmező iparág: a magyar nemzetgazdaságnak évente mintegy 50 milliárd forint bevételt hoz, a résztvevő kórházak és egészségügyi dolgozók ebből körülbelül 15 milliárdos pluszbevételre tesznek szert. Az orvosok, nővérek itthon tartása szempontjából így különösen fontos bevételi forrás, míg a betegek ily módon akár évekkel korábban hozzájuthatnak azokhoz a legújabb hatóanyagokhoz, amelyek klinikai alkalmazására esetenként még hosszú éveket is várni kell. Így érthető, hogy nem csak az egyes vizsgálóhelyek, de a különböző országok között is óriási a verseny.

Ebben jelenthet komoly segítséget az Európai Bizottság és az Európai Gyógyszeripari Szövetségek Federációja most bejelentett fejlesztési programja, az IMI2 (Nemzetközi Gyógyszerkutatási Kezdeményezés-2) – emelte ki Némethi Erika, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója, aki hozzátette azt is, az összesen 3,276 milliárd eurós költségvetésből olyan programokat támogatnak, amelyek egy adott területen szignifikánsan javítják az ország/térség versenyképességét, vagy az új megközelítéseken/hatóanyagokon keresztül egy betegség kezelésének hatékonyságát. Az egyes konkrét projektek meghatározása és kidolgozása az iparág feladata, azonban az egyes kezdeményezések és ezen keresztül az elérhetővé váló fejlesztési támogatások és források nagysága az adott ország aktivitásától függ.

A források maximalizálására elengedhetetlen a kormányzat, az egyetemek és a kis- és középvállalatok koordinált együttműködése. Ha ez megvalósul, Magyarország tovább erősítheti pozícióit a nemzetközi gyógyszerfejlesztési innováció területén, és akár a régió vezető gyógyszervizsgálati helyszínévé válhat – fűzte hozzá Némethi Erika.