• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Hamis diagnózisok: lezárult a vizsgálat

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Kétszázhat rokkantosítási eljárásból huszonnyolc esetben állítottak ki hamis diagnózist.

Lezárult az egykori Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet által végzett belső vizsgálat, amelyből kiderült: kétszázhat rokkantosítási eljárásból huszonnyolc esetben állítottak ki hamis diagnózist az egri orvosok.

Réthelyt Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Soltész Miklós, a tárca szociális ügyekért felelős államtitkára még 2010 novemberében szólította fel a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) - korábbi nevén Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet - főigazgatóját, hogy vizsgálja ki az egri korrupciós ügyet. Pósfai Gábor vizsgálata annak a két igazságügyi orvos szakértőnek a tevékenységére terjedt ki, akit vesztegetésen értek tetten a rendőrség munkatársai. A két orvos esetenként százezer forintot fogadott el azért, hogy leszázalékolási eljárásokat befolyásoljon. A jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő orvos szakértőket a rendőrség hivatalos személyként hivatali hatalommal üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel gyanúsítja.

A minisztérium által elrendelt vizsgálat során az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ egri kirendeltségén kétszázhat szakvéleményt ellenőriztek, és huszonnyolc esetben tartották indokoltnak a rendkívüli felülvizsgálat elrendelését. A szakértők értesítették az érintett nyugdíj-biztosítási igazgatóságot a rendkívüli felülvizsgálatok időpontjáról.

A grémium azt javasolja, hogy idén azokat az igénylőket is ellenőrizzék, akiket soros rokkantsági vizsgálatra hívnak be. A jelentésben az áll: a szakértők vállalható célkitűzésnek tartják a korrupció megelőzését. „Ennek érdekében meg kell erősíteni a folyamatba épített vezetői ellenőrzést, biztosítani kell a személyi, szervezeti és tárgyi feltételrendszer fejlesztését" - olvasható a dokumentumban. Ügy vélik, a folyamatban lévő vezetői ellenőrzést és a korrupció megelőzését szolgálná az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatbázisához való hozzáférés lehetősége a rendkívüli bizottság elnökei, a kirendeltségvezetők, illetve a regionális igazgató részére.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy megfelelő színvonalú tevékenység csak megfelelő díjazás ellenében várható el. Ez azonban nem jellemzi a szakmát, hiszen megszüntették a szakorvosok tizenharmadik havi bérét, a korábban rendszeres negyedéves jutalmak elmaradtak, illetve az igazságügyi orvos szakértők díjazásával összehasonlítva a bizottsági szakértők díjazását méltánytalanul alacsonynak tartják. Szerintük egy ellenőrzést segítő számítógépes program létrehozásán túl nem nélkülözhető a helyszíni ellenőrzés sem, amely viszont csak létszámfejlesztéssel biztosítható.

Legolvasottabb cikkeink