• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kész a leltár: Teva sikerek 2010-ben

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

2010 során a vállalat valamennyi üzleti régiójában rekordokat döntött, Európa vezető generikumcége lett.

Közzétette tavalyi éves és negyedik negyedévi eredményeit (zárónap: 2010. dec. 31.) a Teva Pharmaceutical Industries Ltd. (NASDAQ: TEVA). Slomo Janai, a cég elnök-vezérigazgatója „nagyszerű évnek" nevezte 2010-et, amelynek során a vállalat valamennyi üzleti régiójában rekordokat döntött, emellett erősítette és kiterjesztette globális vezető szerepét.

A TEVA - mondotta - Európa vezető generikumcége lett, emellett fokozta jelenlétét a fejlődő piacokon.

Az izraeli multi forgalma Európában 2010 negyedik negyedévében 1313 millió dollár volt, ami a teljes forgalom 30 százalékát tette ki: azaz egy évvel korábbi időszakhoz képest 43 százalékos növekedést regisztrálhatott. A forgalomnövekedés mindenekelőtt a Ratiopharm megvásárlását követő konszolidációnak tulajdonítható.

Helyi pénznemekben számítva az európai forgalom 2009 utolsó negyedévéhez képest 54 százalékkal nőtt, első sorban a német-, spanyol- és olaszországi, illetve a nagy-britanniai generikum eladásoknak, és a Copaxone forgalomnövekedésének köszönhetően.

Ez év február 5-én a TEVA-nak 206 forgalmazási engedélye várta a végleges elbírálást az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerhatóságnál. 134 ebből ún. „IV. paragrafus hatálya alá eső" kérelem, azaz létező márkák szabadalmi védettségét vonja kétségbe.

Egész évre számítva a földrészen 21 százaléknyit nőtt a forgalom, a végeredmény, első sorban a Ratiopharm-akvizíció eredményeképpen 3947 millió USD lett. (A növekedés helyi valutákban kifejezve az előző évhez képest mintegy 26 százalék.) Az okok ugyanazok, mint a negyedik negyedéves adatoknál.

2010-ben a Teva 196 vegyület 400 készítményben való alkalmazására 1846 generikum-forgalmazási engedélyt kapott, köztük nyolcat az Európai Bizottságtól – ezek az Unió valamennyi tagállamában érvényesek. December 31-i adatok szerint a Tevának 30 európai országban 3568 engedélyeztetési kérelme volt függőben, melyek 290 vegyületre és 586 összetételre vonatkoztak. A kérelmek közül kilenc az Európai Gyógyszerügynökségnél (European Medicine Agency, EMA) vár elbírálásra.

A cég nemzetközi piaci forgalma a mostanit megelőző negyedévben 607 millió USD-ra rúgott, ami az összeladások 14 százalékát tette ki, és 10 százalékkal haladta meg a 2009 október-november-decemberieket. A növekedés zömét az oroszországi és izraeli forgalom erősödése okozta.

Egész 2010-et tekintve a nemzetközi piacon a Teva 2186 millió USD-os forgalmat ért el, ami 7 százalékkal (helyi valutákban 11-gyel) haladja meg a 2009-est. Az egész év forgalmára az izraeli és oroszországi eladásokon túl a dél-amerikaiak is előnyös hatással voltak, különös tekintettel arra, hogy a Teva megszerezte a perui központú Corporación Infarmasát is.

Az igazgatótanács tegnap, február 7-én 2010 negyedik negyedévére 0,80 sékeles, mintegy 21,8 dollárcentes osztalékot állapított meg, ami 14 százalékkal haladja meg az előző negyedévit.

Legolvasottabb cikkeink