• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kisebb lett a hús a kórházi kosztban

Lapszemle Forrás: nol.hu

A szakember örül az egészséges táplálkozást előíró szabályoknak, de elég pénz nincs a betartásukhoz.

Lejárt szeptember 1-jén a közétkeztetés egészségesebbé tételére adott és többször meghosszabbított türelmi idő. Az ÁNTSZ bejelentette: a bölcsődék, óvodák, iskolák, szociális gondoskodást nyújtók, kórházak számíthatnak a járási népegészségügyi intézetek ellenőrzésére - írja a Népszabadság Online.

Mostantól az ÁNTSZ receptúrája szerint kell jóllakatni csaknem kétmillió menzást, ideértve a kórházi betegeket. Friss, magas tápértékű, tartósítószer- és egyéb adalékanyagmentes alapanyagok, és a korábbiaknál jóval több hús, zöldség és tej, illetve tejtermék kerülhet az asztalra. A só és a cukor mennyiségét viszont korlátok közé szorítják az ajánlások.

Tíz nap alatt húst hatszor, halat egyszer, teljes kiőrlésű gabonaalapú élelmiszert tízszer kellene a kórházban fekvő betegeknek kapni. Zöldséget, gyümölcsöt minden nap – vázolja az elvárásokat Czékmán Ervin, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Intézet élelmezési vezetője, dietetikusa. Az intézmény, amelyben minden nap 1500 betegre főznek – sokféle diétás ételt is –, három konyhával működik.

A szakember örül az egészséges táplálkozást előíró szabályoknak, de elég pénz nincs a betartásukhoz. A legutóbbi, 2007-es normaigazítás óta betegenként 550 forintból kellene biztosítani 1800–2400 kalóriás kórházi kosztot. Eddig se nagyon sikerült, de az egészségesebb étlaphoz legalább 20-25 százalékkal több konyhapénzre lenne szükség. Persze lehet alkalmanként ügyeskedni a beszerzéseken, a kreatív étlaptervezéssel, konyhatechnikai eljárásokkal, de a havi számlákon ez alig látszik.

A megfelelő napi energiaszintet még biztosítják, ám a húsadagokkal már gondban vannak: az előírt tízdekás hús csak nyolc deka. A másik probléma, hogy a teljes kiőrlésű termékeket a magyar étkezési kultúra nemigen ismeri. Hiába van azokból jó kínálat, kórházi bevezetésük csak lassan megy. Eddig is kaptak a betegek búzakorpás kiflit, a tapasztalatok szerint elég jól elfogadják, de a teljes kiőrlésű kenyér gyakran a tálcákon marad.

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Velkey György azt mondja: hozzá nem jutott el az intézményektől az új rendelet alkalmazásával kapcsolatos semmilyen aggály. Azt viszont megerősítette, hogy az egészségesebb étkeztetésnek nagyobb a forrásigénye, amit a működési költségvetésből nehéz kigazdálkodni, és jele sincs annak, hogy ez valahonnan kompenzálható lenne.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ kórházfenntartó hivatalnak egyelőre nincs tudomása ellenőrzésekről, de a kórházak mind az ÁNTSZ, mind a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal részéről számítanak vizsgálatokra.