Zöldség és hús bőven jut a megreformált, sótlan menzaételekbe.
Végigettük a tegnapi menüt a gyerekekkel, és megállapítottuk: gyerek és felnőtt másképpen vélekedik arról, milyen a jó étel. Mint arról már többször beszámoltunk, szeptember elsején életbe lépett a közétkeztetési előírásokat tartalmazó a jogszabály. A törvényalkotókat a jó szándék vezérelte: egészséges és változatos ételt kapjanak a gyerekek az iskolákban, óvodákban. Több tejtermék, gyümölcs és zöldség, valamint sovány húsok – ezek ellen senkinek sem lehet kifogása. A só és a cukor drasztikus visszafogása azonban még az olyan ételeket is elrontotta, melyeket eddig mindenki imádott a menzán – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.
A legfájóbb a paradicsomleves. Mindenki azt magasztalta legjobban, de cukor nélkül már lehetetlen olyanra elkészíteni, mint korábban – mondta egy pedagógus, aki korábban rendszeresen étkezett a menzán, mostantól csak belekóstol, mit adnak a gyerekeknek, ő maga nem tudja megenni.
A portál által megkérdezett diákok szinte kivétel nélkül azt mondták: jó a menza.
Szegeden már korábban bevezették azokat a reformokat, amelyekre most a törvény is kötelez minden közétkeztetőt, így vannak tapasztalataink – mesélte a pedagógus, hozzátéve azt is, az egészséges menzán valahogy mindennek egyeníze lett. Más fűszereket kezdtek el használni, ez a szokatlan, új ízvilág pedig szerintem nem jó.
Az Szegeden is újdonság, hogy a héten ismét sótlan lett az összes étel. Korábban egyszer már próbálkozott azzal a Suli-Host, hogy a törvényben előírt sómennyiséggel főzött, akkor azonban annyi lett hirtelen a moslék, hogy visszaálltak az eredeti receptekre. Az új tanévtől erre nincs lehetőség.