E sokak számára titokzatos szerek körül számos félreértés alakult ki, többek szerint aggályos a használatuk.
Programot indított a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az élelmiszergyártókkal közösen annak érdekében, hogy a fogyasztók számára világosabbá váljék, mit jelentenek az élelmiszereknél feltüntetett E jelzésű anyagok. E sokak számára titokzatos szerek körül ugyanis számos félreértés alakult ki, többek szerint aggályos a használatuk. Mondhatni, kommunikációs szakadék alakult ki az élelmiszer-szakértők és fogyasztók között az alkalmazásukkal kapcsolatban -számolt be a Napi Gazdaság.
A szakértők legyintenek az aggályokra, és tudományos - a fogyasztók számára alig vagy egyáltalán nem érthető - magyarázatokat adnak. Ugyanakkor megjelennek olyan különböző hírek és listák egy-egy adalék anyag és az azt tartalmazó élelmiszerek veszélyességéről, mely mögött a szenzációkeltés vagy a konkurens cég "tőrdöfései" állnak.
Az adalékok valós, tudományosan megalapozott megítélésében is vannak néha változások. Például az újabb értékelésekből időnként kiderül, egy-egy általánosan, minden aggály nélkül használható anyag bizonyos fogyasztói réteg számára hátrányos lehet. Hasonló a helyzet egyes, régóta alkalmazott adalékok felhasznált mennyiségét illetően is. Az adalékok rendszeres felülvizsgálata során sokszor fordul elő, hogy anyagokat vesznek le az engedélyes listáról, illetve tesznek vissza oda. Bár a felülvizsgálatok az élelmiszer-biztonság érdekében szükségesek és rendszeresek, a témát nem ismerők a változtatások miatt bizonytalanná válnak a termékekkel szemben.
Sokan nem tudják de ezek az adalékok javarészt olyan anyagok, amelyeket természetes élelmiszerekből vonnak ki, vagyis nem mesterségesen állítják elő. Ennek ellenére az élelmiszer-ipari szakemberek is elismerik, néha indokolt lehet, hogy a fogyasztók tartózkodjanak az adalék anyagokkal dúsított élelmiszerektől - a természetellenes színű üdítők vagy édességek már önmagukban riasztóak lehetnek.
Az adalékokról részletesen