• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ködoszlatás az adalék anyagok körül

Lapszemle Forrás: Napi Gazdaság

E sokak számára titokzatos szerek körül számos félreértés alakult ki, többek szerint aggályos a használatuk.

Programot indított a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az élelmiszergyártókkal közösen annak érdekében, hogy a fogyasztók számára világosabbá váljék, mit jelentenek az élelmiszereknél feltüntetett E jelzésű anyagok. E sokak számára titokzatos szerek körül ugyanis számos félreértés alakult ki, többek szerint aggályos a használatuk. Mondhatni, kommunikációs szakadék alakult ki az élelmiszer-szakértők és fogyasztók között az alkalmazásukkal kapcsolatban -számolt be a Napi Gazdaság.


A szakértők legyintenek az aggályokra, és tudományos - a fogyasztók számára alig vagy egyáltalán nem érthető - magyarázatokat adnak. Ugyanakkor megjelennek olyan különböző hírek és listák egy-egy adalék anyag és az azt tartalmazó élelmiszerek veszélyességéről, mely mögött a szenzációkeltés vagy a konkurens cég "tőrdöfései" állnak.


Az adalékok valós, tudományosan megalapozott megítélésében is vannak néha változások. Például az újabb értékelésekből időnként kiderül, egy-egy általánosan, minden aggály nélkül használható anyag bizonyos fogyasztói réteg számára hátrányos lehet. Hasonló a helyzet egyes, régóta alkalmazott adalékok felhasznált mennyiségét illetően is. Az adalékok rendszeres felülvizsgálata során sokszor fordul elő, hogy anyagokat vesznek le az engedélyes listáról, illetve tesznek vissza oda. Bár a felülvizsgálatok az élelmiszer-biztonság érdekében szükségesek és rendszeresek, a témát nem ismerők a változtatások miatt bizonytalanná válnak a termékekkel szemben.

Sokan nem tudják de ezek az adalékok javarészt olyan anyagok, amelyeket természetes élelmiszerekből vonnak ki, vagyis nem mesterségesen állítják elő. Ennek ellenére az élelmiszer-ipari szakemberek is elismerik, néha indokolt lehet, hogy a fogyasztók tartózkodjanak az adalék anyagokkal dúsított élelmiszerektől - a természetellenes színű üdítők vagy édességek már önmagukban riasztóak lehetnek.

Az adalékokról részletesen