• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Négyből egy fogorvos nem ad számlát

Lapszemle Forrás: Délmagyarország Online

A Csongrád megyei magánfogorvosok negyede nem ad nyugtát – derítette ki a NAV.

Rászálltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a fogorvosokra. Tavaly 160 magánszolgáltatónál jelentek meg adóellenőrök, akik valamilyen beavatkozást igénybe véve vizsgálódtak. Kiderült: a magánfogorvosok leggyakrabban a számlaadásról feledkeznek meg – különösen a munkaidő utáni, esti konzultációk során – írja a Délmagyarország Napilap.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának tájékoztatása szerint Csongrád megyében is több ilyen ellenőrzést hajtottak végre. A tapasztalatok szerint a szolgáltatás ellenértékéről az orvosok negyede nem állít ki nyugtát vagy számlát. Ezért egymillió forintig terjedő mulasztási bírság szabható ki. - Számításaim szerint egy 10 ezer forintos tömés esetében 1500 forintot lehet megspórolni azzal, ha valaki nem ad számlát. Szerintem nem éri meg – fogalmazta meg az üggyel kapcsolatos véleményét. Vályi Péter. Ő azonban nem csak azért ad számlát, mert szeret nyugodtan aludni.  Sebészeti beavatkozásokat végzek – mondja Vályi Péter -, amelyeknél az utókövetés miatt fontos, hogy minden tiszta legyen. Ráadásul ezzel olyan magas költségeim vannak, ami mellé bőven állíthatok számlát.

A szakember szerint aki beruház praxisába, muszáj költséget is kimutatnia, de egyetlen, magát színvonalasnak tartó rendelő sem engedheti meg magának, hogy ne adjon számlát betegeinek. Hogy ez miért fordulhat elő mégis ilyen nagy arányban, Pinke Ildikó megyei szakfelügyelő főorvos adta meg a lehetséges választ.
A fogorvosok nyugati árakon veszik meg a felhasznált anyagokat és rendelőjük berendezését, betegeiktől azonban jóval kevesebbet kérhetnek csak, mint a Soprontól nyugatra praktizáló kollégáik. Hasonló helyzetben vannak tehát, mint más szakmák orvosai, akiknek azonban ott a hálapénz, amelyet épp most legalizálnak a kórházak jelenős részében. Mivel a fogászatban ilyen nem létezik – folytatta Pinke Ildikló - az egyetlen kiskapu a számla elmaradása volt. Természetesen ezt hivatalból elítéljük, de ha jól belegondolunk, nem más ez, mint jó magyar szokás, hiszen más orvosi rendeléseken vagy a fodrásznál is viszonylag ritkán kapunk számlát.

Korábban épp az alacsony jövedelmek miatt nem is ellenőrizték az orvosokat – tette hozzá a megyei szakfelügyelő. Amennyiben ez most megváltozik, az megemelheti a szolgáltatások árait. A NAV egyébként bejelentette: a korábbi ellenőrzési tapasztalatok, valamint a szolgáltatásokat igénybe vevők részéről érkező közérdekű bejelentések miatt a fogorvosok továbbra is fokozott adóellenőrzésre számíthatnak.