• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem csökkennek a várólisták: pénz kellene

Lapszemle Forrás: HEOL

Érdemben nem változtat a várólistákon az ellátási terület, a betegutak változása.

Az egri kórházban a térdprotézisek esetében három év, a csípőprotézisek esetében két év a várakozási idő. A térd és csípőprotézis, szürkehályog, mandula, sérv és epekő műtétek ütemezését eddig az intézmények vezették. Ezentúl azonban az OEP működtet egy központi programot, amelybe közvetlenül a kezelőorvosok viszik fel a betegek adatait. Ez a program tartalmazza az egyes intézmények várólistáit is. Ám nem csak az OEP honlapján tájékozódhatunk a műtéti várakozási időkről, azokat a kórházak honlapjain is megtaláljuk – írja a Heves Megyei Hírlap – online.

Az egri Markhot Ferenc Kórházban a várakozási idő az országos átlagnak felel meg. A leghosszabb a csípő- és térdprotézisekre vezetett várólista. A térdprotézisek esetében három év, a csípőprotézisek esetében két év a várakozási idő.
Érdemben nem változtat a várólistákon az ellátási terület, a betegutak változása – véli dr. Fűtő László, az egri Markhot Ferenc Kórház ügyvezetője. Szerinte minimális rövidülés legfeljebb abból adódhat, hogy eddig a betegek egyszerre több intézmény listáján is várakozhattak műtétre. Ezek a párhuzamosságok most megszűnnek.

Fűtő doktor kiemelte: a finanszírozás változása hozhatna jelentősebb változást, kapacitás ugyanis lenne több műtétre, ha a biztosító több beavatkozást fizetne, gyorsabban haladhatnának előre a betegek a műtéti várólistákon. A megyei kórház orvos-szakmai kapacitása alapján a várakozási idő lényegesen rövidebb lehetne, fűzte hozzá az igazgató.

Gyöngyösön a diagnosztikai vizsgálatok ultrahang, CT, radiológiai vizsgálatok esetében van három-négy hónapos várakozási idő. Igaz, ha a beteg állapota, gyógyulási esélyei indokolják előbb is elvégzik azokat akár úgy is, hogy az intézménynek ez ráfizetés. Az orvosigazgató elmondta: két területen az ideggyógyászati és gasztroenterológiai osztályon bővülést is hozott az átalakítás: több kolléga állt a rendszerbe júliustól. Ennek örült a kórházvezetés, ám az új feladathoz nem több, hanem kevesebb finanszírozás társul.

Hatvanban, az Albert Schweitzer Kórházban technikai gondokról számolt be dr. Zámbó László ügyvezető igazgató, aki elmondta az országos várólistával még vannak gondjaik, problémáik. Nem igazán tudjuk használni a rendszert. Jelenleg egyeztetnek az informatikusaink, hogy kiderüljön a hatvani kórház rendszere, vagy a központi okozza a problémát. A finomhangolásnál tartunk tehát, így a tapasztalataink is hiányosak – tette hozzá dr. Zámbó László.