• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Zavarok a szívben

Lapszemle Forrás: Szabad Föld Online

Mi a teendő akkor, ha a tünet teljes nyugalmi állapotban jelentkezik?

Olykor már néhány emeletnyi lépcsőzéstől szaporábban ver a szívünk, ami többnyire lecsendesedik, amint megpihenünk. De mi a teendő akkor, ha a tünet teljes nyugalmi állapotban jelentkezik? – teszi fel a kérdést a Szabad Föld – online portálja.

Szaporább a pulzusunk, ha testedzést végzünk vagy stresszhelyzetbe kerülünk, netán izgatottá válunk. A felnőttek esetében az 50-60 és 100/perc közötti érték tekinthető normálisnak, de ez gyermekeknél akár nagyobb is lehet, sőt terhelésnél akár 200/percet is mérhetünk. Ha azonban nyugalmi állapotban mérünk rendszeresen 100/percet meghaladó értéket, mindenképp forduljunk szakorvoshoz, hiszen a normálisnál nagyobb pulzusszámot számtalan egészségügyi gond – így például pajzsmirigy-rendellenesség, szívizombetegség, láz, tüdőbetegség – is okozhatja.

Amennyiben túlságosan magas a pulzusszámunk vagy hosszabb ideig áll fenn az állapot, akkor kivizsgálás szükséges. Ez azért is nagyon fontos, mert a szapora pulzust a beteg gyakran meg sem érzi, így a kóros állapotot sokszor már előrehaladott állapotban diagnosztizálják. Az idősebb embereknél az alacsony értékek gyengeséggel, szédüléssel párosulva súlyosabb betegség tünetei is lehetnek.

Ha magasabb vagy éppen alacsonyabb értékeket mérünk, ne ijedjünk meg rögtön, hiszen előfordulhat, hogy a mérés során nem értékeljük helyesen az adatokat. A szakorvos akár egy egyszerű EKG-vizsgálattal is megállapítja, komoly problémáról vagy ideiglenesen fennálló állapotról van-e szó. A hirtelen halál megelőzését szolgálhatja az ilyen vizsgálat, ami végül a ritmuszavart előidéző elváltozást megszüntető beavatkozáshoz vagy pacemaker beültetéséhez is vezethet. Tanuljuk meg tehát mérni a pulzust, s ne tétovázzunk, hogy kérdéseinkkel orvoshoz forduljunk.

A pánikbetegség szorongásalapú kór és rohamokban jelentkezik. Az emberek 20 százaléka életében legalább egyszer átéli – de szerencsére csak 2-3 százaléknál alakul ki mint krónikus állapot. Jellegzetes testi tünetei közül leggyakoribb a heves szívdobogás, légszomj, zsibbadás, remegés, az irreális félelmek: a pánikbeteg azt hiszi, megbolondul vagy meghal.

Ha éjszaka arra ébredünk, hogy anélkül ver gyorsan a szívünk, hogy felizgattuk volna magunkat, jó, ha orvoshoz fordulunk. A „rohanó" szív az ösztrogénhiány jele is lehet. A kihagyó szívveréssel, alvászavarral, verejtékezéssel, nyomott hangulattal, idegességgel és a száraz bőrrel egyetemben a klimaktérium tipikus tünetei közé tartozik. Ilyenkor orbáncfüvet, citromfüvet, szúrós gyöngyajakot keverjünk össze, s készítsünk belőle teát. Napi 3-4 csészényit igyunk meg hat héten át, emellett szedjünk kúraszerűen magnézium, B- és Q10 vitaminokat.

A pajzsmirigy túlműködésére jellemző a magas pulzusszám, mely jellegzetesen nemcsak terhelésre, hanem nyugalomban is jelentkezik. Szívritmuszavar is gyakran előfordul: idősebb betegeken nem ritkán ez utóbbi az egyetlen tünete a pajzsmirigy túlműködésének. Gyakori a megemelkedett vérnyomás is. A pajzsmirigy alulműködésekor a pulzusszám csökken, a vérnyomás itt is gyakran emelkedik. Súlyos alulműködésben szintén előfordulhat szívritmuszavar.