• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem mindig névtelen hősök voltak a véradók

Lapszemle Forrás: beol.hu

A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 420-430 ezer egység vérre van szükség.

Ebből 20 ezer egység megyénk önkéntes véradóitól származik. A Magyar Vöröskereszt 1988-tól november 27-ét tette meg a véradók napjának, kedden a budapesti, csütörtökön Békéscsabán a megyei ünnepségen köszöntötték a segítőkész embereket. A békéscsabai ünnepségen sokszoros véradóknak és véradásszervezőknek adtak át elismeréseket – írja a Békés Megyei Hírlap – online.

A véradók nem voltak mindig névtelen hősök. A csütörtöki megyei ünnepségen a békésszentandrási, 151-szeres véradó Zalai István a kötetlen beszélgetés során elmondta, katonatisztként dolgozott Fürjesen, és esküt tett hogy életét, vérét adja a hazáért. Az élete megmaradt, így vérét adta, az első két véradásra a szervező hölgy miniszoknyáját követve jutott el. Később nagyon meghatotta, hogy köszönőlevelet kapott attól a bajba jutottól, aki az ő vérét kapta, és annak is köszönhető, hogy felépült – írja a lap.

Akkor még tudta a beteg, hogy kinek a vérét kapja, így jutott el hozzám a férfi, aki autóbaleset miatt szorult vérkészítményre – magyarázta a 63 éves Zalai István, aki két évvel ezelőtt a Pro Vita-díjat is átvehette a Parlamentben.

Az országos véradóünnepséget idén – a tavalyihoz hasonlóan – nem az Országházban, hanem a Magyar Tudományos Akadémia Országház utcai Társadalomkutató Központjának dísztermében rendezték meg. Dr. Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára elmondta, a 2007-es mélypont után a véradók száma nő, az önkéntesek a szolidaritási érzés jó példáját mutatják, testük egy darabját, küldetésüket adják tovább.

Az ellátás biztonságát tartani tudják. Idén is már 450 ezer véradás történt, 40 ezer új véradót regisztráltak, és még a karácsony előtti, a két ünnep közötti időszak előttünk áll – emelte ki dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke és dr. Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója.

Nagy Gábor, aki a Vöröskereszt megyei igazgatója volt, jelenleg a szervezet országos főigazgató-helyettese úgy nyilatkozott, dolgoznak a Vöröskeresztről szóló törvény tervezetén, egyeztetnek a kormánnyal, emellett kezdődnek a karácsonyi akciók is a Mikulásgyártól az Egy cipőben járunk című adománygyűjtéshez.

Csütörtökön Békéscsabán, a megyei ünnepségen dr. Gyimesi Hilda, az Országos Vérellátó Szolgálat Békéscsabai Területi Vérellátójának vezető főorvosa és Tóth Zoltánné, a Vöröskereszt megbízott megyei igazgatója elmondta, Békésben a békéscsabai, a gyulai és az orosházi vérellátóban fogadják napi rendszerességgel az önkénteseket, emellett naponta szerveznek valamelyik településen kitelepüléses véradást – írja a lap, amely beszámol arról is, hogy a csütörtöki ünnepségen elhangzott az is, a megyénkbeli fürdők évente több millió forint értékű belépőt biztosítanak a véradóknak. Jelenleg a régió összes véradója kap jegyet a mórahalmi fürdőbe, és decembertől a megye véradói újra Gyopárosra, emellett a helyi véradóknak több település fürdője is biztosít belépőt.

Tóth Zoltánné hangsúlyozta, a tavalyihoz hasonlóan idén is meghirdették az Alsótagozatosok a véradásért akciót. Azért az alsósokra helyezték a hangsúlyt, mert így megismerhetik a véradás fontosságát, és életkor szerint az ő szüleikre, a 25—35 éves korosztályra is nagy szükség van véradóként.