• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre többen kérik az influenza elleni vakcinát

Lapszemle Forrás: kemma.hu

Komárom-Esztergom megyében egyelőre nem fenyeget az influenzajárvány.

Enyhén csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma megyénkben a 47. héten – nyilatkozta Hollósiné dr. Szentesi Zsuzsanna megyei tiszti főorvos. Összesen 23 ilyen megbetegedést regisztráltak az egy héttel korábbi 52-vel szemben. A betegforgalom is csökkent enyhén, 8725-en fordultak orvoshoz az egy héttel korábbi 9232-vel szemben. A levett minták viszont mind negatívak lettek a vírusvizsgálaton – olvasható a 24 Óra – online oldalán.

A főorvos arról is beszélt, az idén a 47. héten jóval kisebb az influenza morbiditása az egy évvel ezelőttihez képest. Ez köszönhető annak, hogy az első adatok szerint jóval egészségtudatosabb a lakosság, aktívabban kérik az oltást, mint tavaly. Fontos, hogy főleg a veszélyeztett csoportok, akik térítésmentesen is megkaphatják a vakcinát, kérjék az oltást, hiszen a védettség mintegy két hét alatt alakul ki. A járványgörbe alapján pedig a harmadik héttől várható majd a megbetegedések számának növekedése, és a csúcspontot a 8-10. héten, február körül éri el az influenza - magyarázta Hollósiné dr. Szentesi Zsuzsanna.

Komárom-Esztergom megyénkben még elérhetőek a térítésmentes oltások, de azok, akiknek nem jár, térítéskötelesen is kérhetik a vakcinát a háziorvosuknál, házi gyermekorvosuknál. A sajtóban hallani az oltópontokról is, de a főorvos elmondta, ezek nem a népegészségügyi szolgálat által szervezett helyek, hanem a vakcinagyártók által kijelölt oltópontok. Hivatalos, az ÁNTSZ szervezte oltópontok 2009-ben voltak, amikor világméretű H1N1 járvány fenyegetett – írja a lap, amely beszámol arról is, hogy az országban 15 oltópont létezik, ahol a térítésköteles vakcinát kérhetik az emberek.

Az oltás mellett természetes módszerekkel is védekezhetünk a fertőzés ellen. Érdemes sokat lenni szabad levegőn, aktív életet élni, figyelni az egészséges táplálkozásra. Magas C-vitamintartalmú zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával is erősíthetjük az immunrendszerünket. A gyógyteák közül a kasvirágot, a hárst és a csipkebogyót érdemes választani. A főorvos azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ezeket a gyógynövényeket nem szabad forralni, hanem csak le kell önteni forró vízzel, és hagyni, hogy kioldódjanak a hatóanyagok – emelte ki Hollósiné dr. Szentesi Zsuzsanna.