• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ötmilliónál is több újszülött évente az Európai Unióban

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Még az idén elérheti az ötszázmilliót az Európai Unió népessége - áll az Eurostat legfrissebb jelentésében.

A közösség lakóinak száma a részben és szükségszerűen becslésen alapuló kutatási eredmények szerint 499,8 millió volt január elsején, ami növekedést jelent a tavalyi kezdő adathoz, a 497,7 millióhoz képest. Az EU lélekszáma 2004 óta folyamatosan növekszik, ám ennek hátterében nem csak a születésszám emelkedése áll, hisz évente átlagosan másfél-két millióan vándorolnak be az unióba. Tavaly 5,4 millió gyermek született a huszonhét tagállamban, azaz 10,9 újszülött jutott ezer emberre.

Az összesített halálozási ráta ennél alacsonyabb, ezer európai polgárra 9,7 elhalálozás jutott 2008-ban - ugyanannyi, mint 2007-ben. A tagállamok helyzete lényegesen eltér egymástól. Továbbra is Írországban a legnagyobb a népességszaporulat, majd Franciaország, Nagy-Britannia, Észtország, Svédország és Dánia következik. Németország továbbra is az EU legnépesebb tagállama, de a népességcsökkenés szempontjából ott az egyik legrosszabb a helyzet. A skálának ezen a végén szerepel Ausztria és Olaszország is. Az elhalálozási arány tekintetében Bulgária az első, de Németországban, Máltán és Franciaországban is magas, míg Írországban és Cipruson a legalacsonyabb ez az arány.

A bevándorlókat - legalábbis az Eurostat számsorai szerint - Luxemburgban látták a legszívesebben (15,8 jutott ezer állampolgárra 2008-ban), de Szlovéniába, Spanyolországba és Olaszországba is sokan érkeztek. Vannak azonban olyan tagállamok is, amelyekre az elvándorlás a jellemző: ilyen Litvánia, Lettország, Lengyelország és Bulgária.

Magyarországgal összefüggésben népesség-csökkenésről lehet olvasni a jelentésben: egy év alatt 10,045 millióról 10,031 millióra esett vissza a lélekszám.

Ötszázmillió lakójával - ha egy állam lenne - az Európai Unió lenne a világ harmadik legnépesebb országa Kína és India után. A közösség mint gazdasági együttműködés is az élenjár, a vezető szerepért áll versenyben. A kívülről érkező bevándorlóknak, bár helyzetük gyakran nem túl rózsás az Európai Unió területére érve, kedvező a terep, és nem csak a gazdasági mutatók miatt. A huszonhét uniós tagállam rengeteg dologban különbözik egymástól, ám abban egyformák, hogy alapjaiban véve biztosítják a szabadságot polgáraiknak, nemcsak az „őslakosoknak", hanem a frissen érkezőknek is.

Legolvasottabb cikkeink