• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Pákh Imre: Hiszek az őssejtterápiában

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Segíteni akartam a hazámnak, ezért hoztam haza az őssejtterápiás programot - állítja Pákh Imre

Pedig miután a BBC riportjai nyomán be kellett zárni a Jurij Baltaytis professzor nevével fémjelzett Vita Nova klinikát Barbadoson, több ázsiai és európai klinika is felajánlotta, hogy megszerzi a szükséges engedélyeket, és átveszi a programot.

Pákh Imre, az őssejtbotrány kapcsán az elmúlt napokban sokat emlegetett amerikai üzletember, büszke arra, hogy sokan az őssejtkutatások egyik nemzetközi támogatójának tekintik. Úgy fogalmazott, az induláskor még minden rendben volt, beszerezték a szükséges engedélyeket, ezért adott szakmai és anyagi támogatást is a programot beindító vállalkozásnak. Azt, hogy orvosilag és szakmailag mi történt 2007 után, majd a vizsgálatok nyilván feltárják és tisztázzák. „Én, ha úgy tetszik, egy mecénás vagyok, az őssejtkutatás elkötelezett támogatója, aki testközelből tapasztalta a kezelés áldásos hatását".

Pákh elmesélte, mikor és miért kezdett el foglalkozni az őssejtekkel kapcsolatos kutatásokkal. Édesapja 95 évesen már alig tudott járni, és felesége halála után az egészségi állapota, valamint az életkedve is romlott. Több cikket is olvasott akkoriban az őssejtterápiáról. Remélte, hogy ezzel a kezeléssel meggyógyíthatja apját, és visszaadhatja az életkedvét. - Sikerült - mondja. Édesapja, akit az elsők között kezeltek őssejtekkel, 102 éves, jó egészségnek örvend, kísérő nélkül utazik az USA-ból Európába és vissza. Ezért hisz az őssejtterápiában, ezért támogatja a kutatásokat Magyarországon és más országokban is.

Pákhot Fásy Ádám mutatta be egy általa szervezett szépségverseny alkalmával Seffer István plasztikai sebésznek. Nem sokkal később Pákh hozta össze Seffert és Jurij Baltaytis professzort, aki Ukrajnában szerezte az őssejtekkel kapcsolatos tapasztalatait. Pákh édesapját is egy Baltaytis pofesszor által vezetett klinikán kezelték.

- A professzor úr a Kijevi Egyetemen dolgozott, és az ukrajnai őssejtkutatás úttörőjének számított. Nemzetközileg elismerték a tudását, hat könyvet írt e témában. Amikor egy őssejtterápiát alkalmazó klinika létrehozásán dolgoztam, a fentieken túl azért döntöttem a személye mellett, mert addigra ő már több mint ezer szív- és érrendszeri betegen, leukémiáson, Alzheimer-kórban és más szervi bajokban szenvedő betegen alkalmazta sikerrel a kezelést. Emellett dolgozott az Egyesült Államokban is, munkáját elismerendő New Yorkban a tudományos akadémia tagjává választották.

Pákh Imre nem beszélt a barbadosi Vita Bova klinika kezeltjeiről - mint fogalmazott - a „kötelező diszkréció miatt". Csak annyit mondott: igaz, hogy sok híresség, egyebek között politikusok, hollywoodi sztárok és üzletemberek is jártak a klinikán kezelésen. Azonban 2006-ban a BBC egy riportsorozatával „botrányt kavart a klinika körül", és a barbadosi intézmény működési engedélyét a hatóságok szinte egyik napról a másikra visszavonták.

- Barbadoson is fontosnak tartottam, és ez ma sincs másképp, hogy a projektnek meglegyenek a tudományos garanciái. S azt is, hogy ennek érdekében nemzetközileg elismert, szakterületükön tekintélyes tudósok, orvosok felügyeljék folyamatosan - hangsúlyozta Pákh Imre. - Európai, amerikai, valamint japán, orosz és ukrán tudósokból álló Tudományos Tanácsadó Testület felügyelte a programot. A részleteket nem ismerem, azok már kifejezetten szakmai kérdések, de például szennyezettségi, virológiái és genetikai szempontokból egyaránt igen szigorú ellenőrzéseknek kellett alávetni az Ukrajnából szállított őssejt-implantátumokat. Ezeket a vizsgálatokat egy angol tudományos intézet fogta össze, és igen gyakran selejtesnek minősítette az implantátumokat, amelyeket így már nem is lehetett felhasználni semmiféle terápiás célra.

Pákh Imre a Seffer István és társai ellen folyó büntetőeljárásban egyelőre nem kíván megszólalni, mindössze azt erősítette meg, hogy „az induláskor minden rendben volt", tudomása szerint beszerezték a különféle engedélyeket. A működés részleteit illetően azonban - mint mondta - nincsenek pontos információi.

Legolvasottabb cikkeink