• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Változik az ellátási terület

Lapszemle Forrás: heol.hu

A mezőkövesdi kistérség betegeinek ellátása az egri kórházhoz kerül.

A Semmelweis-terv keretében az egészségügyi irányító rendszer az ország területét 8 régióra osztotta, amelyeken belül a betegutakat újraszabályozták. A változás érinti a Heves megyei betegek ellátását is, nyilatkozta dr. Fűtő László, a Markhot Ferenc Kórház ügyvezető igazgatója. Heves megye egyike azon kevés megyének, melyek elvesztették az egészségügyi ellátás során önállóságukat. A Gyöngyöstől nyugatra eső területek az észak-közép-magyarországi régióhoz tartoznak, míg a Gyöngyöstől keletre esők Borsod-Abaúj-Zemplén megyével együtt az észak-magyarországi régióhoz kerültek – írja a Heves Megyei Hírlap – online.

Egy-egy régióhoz hozzávetőlegesen 1-1,2 millió lakos tartozik. A betegellátás területén az elsőrangú célkitűzés, hogy a betegek ellátása az adott régiókban történjen, és ott hozzájussanak a szükséges legmagasabb szintű ellátáshoz is, és a régiók között lehetőleg ne legyen betegelvándorlás.

Első körben leszögezhető, hogy a változtatások a kórház jelenlegi szakmai struktúráját érdemben nem változtatják – emelte ki dr. Fűtő László, aki hozzátette azt is, a kórház összes jelenlegi működő fekvőbeteg aktív és krónikus jellegű osztálya megmarad, lényeges ágyszámváltozás nem lesz. Az új ellátási struktúrában az egyes intézmények szakmáit három szinten rangsorolták.

Általában elmondható, hogy a megyei kórház szinte minden szakmában a II. szintű ellátásra jogosult. Egyes szakmákon belül kiemelt feladatokat kaptunk. Ezek közül kiemelkedik az újszülött és gyermekosztály. Ott öt újszülött intenzív ágyat fogadtak be, és külön nevesítettek 6-6 gyermek-pulmonológiai és gyermek-neurológiai ágyat.

A neurológiai osztályon az aktív ágyak számát tízzel megnövelték a bőrgyógyászati osztály ágyszámának terhére. A belgyógyászaton belül bővítették az endokrin és a gasztroenterológiai osztályon az ágyak számát. A krónikus ellátásban meglévő ágyak száma is változik: a jelenleg is meglévő neurológiai és kardiológiai rehabilitációs osztályon lévő ilyen ágyakat megszüntették, de ténylegesen nem csökken az ágyszám, mivel ugyanennyi férőhely a mozgásszervi rehabilitációs osztályhoz került. A belgyógyászati rehabilitációs ágyakat krónikus belgyógyászati ággyá minősítették.

Nem módosul az invazív sebészeti jellegű kapacitásunk, ugyanannyi ágy lesz ezután is, amennyi eddig volt.

Ezentúl kiemelt III. szintű ellátást az addiktológia és a reumatológia területén fogunk nyújtani. Változást jelent, hogy a legmagasabb szintű ellátás irányai jelenleg nem a klinikák lesznek, hanem elsősorban a régió központi kórháza, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház lesz. Az ellátási területünk annyiban módosul, hogy megyei szintű ellátásra a gyöngyösi és hatvani kistérségből ezt követően nem Egerbe kerülnek a betegek. Ez azonban nem jelent nagy változást, hiszen ebből a térségekből éves szinten a kórházunkba irányított betegek száma eddig sem érte el a betegforgalom 5 %-át.

Az egri kórház ellátási területéhez kerül a mezőkövesdi kistérség, mely közelsége miatt nagy valószínűséggel lényegesen több beteget generál majd. Bizonyos szakterületeken, mint magasabb szintű ellátóhoz, az ózdi kistérségből is irányítanak ide betegeket.

Jelenleg úgy tudni, a Markhot Ferenc Kórházhoz kerül a Mezőkövesdi Városi Kórház 45 krónikus ággyal. A kórház és a betegek számára ma a legnagyobb problémának tűnik a tüdőbetegségek fekvőbeteg ellátása, reméljük, hogy elfogadja az egészségügyi irányítás azt kérésünket, hogy az összes Heves megyei beteget továbbra is a Mátraházai Gyógyintézetben kezeljék.