• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A mentős bajtárs, s Mata nővér

Lapszemle Forrás: fmh.hu

A két kitüntetett élete néhány ponton találkozott.

De hogy éppen most kaptak mindketten kitüntetést, annak ehhez semmi köze nincsen. Vagy a sors útjai olykor céllal fonódnak össze? Bazsinka József nyugdíjas mentőtiszt és Kornély Ferencné orvos asszisztens Bicskén nagyon ismertek, s sokan szeretettel és köszönettel emlegetik a nevüket. A hosszú évtizedek alatt annyit segítettek betegségben, elesettségben, fájdalomban és kétségbeesésben a rászorultakon, ami ismertté tette őket. Bazsinka József mentőtiszt és mentőállomás vezető már 12 éve nyugdíjba vonult, de a város vezetése őt javasolta a megyei közgyűlésen átadott dr. Paulikovics Elemér Díjra – írja a Fejér Megyei Hírlap – online.

Az ünnepi közgyűlésen Vargha Tamás elnök átnyújtotta az elismerést, amit a helyi rendelőintézetben megerősített Tessely Zoltán polgármester és Balogh Gyula igazgató-főorvos. A városi önkormányzat 2012. évi Egészségügyi és Szociális Díját pedig Kornély Ferencné Mata nővér orvos asszisztens vette át, aki 40 éve áll szolgálatban a háziorvos mellett.

A két kitüntetett élete egyébként érdekesen fonódik össze. Mata nővér apósa még tanácselnökként hívta Bicskére 1969-ben Bazsinka Józsefet, aki azonnal a mentőállomás vezetője lett, mentőtisztként pedig maga is tanította Mata nővért, amikor képzettségét megszerezte. S aztán mit hozott az élet? Mata nővér mentős gyakorlatán Bazsinka Józseffel riasztották őket szüléshez, s ikerkisfiúkat segítettek a világra 1983-ban!

Közös emlékeiket hozták fel röviden a bicskei ünnepségen, pedig sokat tudnának mesélni az emberi sorsokról, az esendőségről, de a küzdésről, s a szeretetről is. Szinte mindent tudnak a helyi emberekről. Mélyen őriznek ezer titkot, miként az egészségügyben dolgozók általában. Ám – ahogy a gyógyításra szegődött emberek többsége -, a szépre emlékeznek legszívesebben. Amikor enyhíthették a fájdalmat, az ijedelmet. Bazsinka Józsefet ma is Bazsinka bajtársként szólítják az utcán idősebbek, fiatalabbak, Mata nővért ezen a különleges becenéven, amit még gyermekkorában ragasztották rá Margitkaként.