• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

3 éves cukorbeteg kisgyermek

Orvos válaszol

3 éves kisgyermekről ma derült ki, hogy cukros. Most jelenleg
infúziót kap , de az orvosok azt mondták, hogy injekciózni kell, van-e esély arra hogy nem kell egy életen át szurkálni? Kigyógyulhat belőle? kétségbe vagyunk esve és tanácstalanok.

A cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere-betegség gyermekkorban. A legfontosabb a betegség idejében való felismerése, ami szerencsére az Önök esetében is megtörtént. Minden szakirodalom kiemeli annak a fontosságát, hogy a gyermek korai diagnózisa és kezelése mellett nagyon fontos a család oktatása és a cukorbeteg gondozóval jól együttműködő család.

Az aggódásukat megértem, de az állapotot el kell fogadni. A tanácstalanságukat nem értem meg, mert nem lehetnek tanácstalanok. A kezelőorvos többször el fogja ismételni a teendőket, az étrendet, azt, hogy mire kell figyelniük. Önöknek meg kell tanulniuk az otthoni vércukor ellenőrzést, a cukorbeteg gondozását, erre természetesen képesek lesznek az első ijedelem után. Valószínűleg I-es típusú inzulinfüggő cukorbetegségről van szó, ami gyermekkorban-fiatal korban kezdődik. Az ok legtöbbször az, hogy a hasnyálmirigyben az inzulint termelő sejtek elpusztulnak és ez örökletes. A cukorbetegségre fogékonyaknál a 6. kromoszómán van gén-rendellenesség, tehát ezt nem lehet kinőni. A gyermeknek viszont nem romlik az életminősége és kilátásai, amennyiben mind a gondozói , mind a családi kezelése és felügyelete jó. Önöknek az a legfontosabb feladata, hogy a legjobb munkakapcsolatot alakítsák ki a gyermekük kezelőorvosával, a gyermek diabetológiai gondozó munkatársaival, bízzanak bennük mert ők tudják a legtöbbet tenni a gyermekért is, Önökért is. Az egy életen át tartó szurkálásról pedig azt tudom mondani, hogy az élethez kell inzulin. Ha a szervezet ezt nem termeli, vagy nem eleget termel, akkor be kell vinni kívülről a szervezetbe. Jól, pontosan adagolható és a cukorbetegek megtanulnak együttélni a problémával. Valamint robbanásszerűen fejlődik a gyógyszeripar és felfoghatatlan összegeket költ kutatásra. Ezért egyre egyszerűbb és biztonságosabb a gyógyszerek adagolása, mindig jönnek technikai újítások. A ma 3 éves kisgyermeknek biztosan nem kell szurkálnia magát egész életében, mert részben a tű nélküli fecskendők, részben a tapaszok irányában már most is ígéretesek az eredmények és vannak olyan kutatások, amelyek még tartanak, ezért nem publikálták az eredményüket.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink