• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csontritkulás és osteocalcin jeligére második válasz

Orvos válaszol

A csontritkulás és osteocalcin összefüggésre adott válaszát köszönöm.
Eléggé elvagyok keseredve, hogy ez mitől alakulhatott ki, hiszen a korom nem indokolná.A kérdésem az lenne, hogy kaptam egy ugynevezett ACTONEL filmtablettát, melyet hetente egyszer kellene beszedni. Még nem mertem elkezdeni, mert a tájékoztatóban leírtak szerint nemtudom eldönteni hogy szedjem-e vagy sem. Azt írja, hogy akinek csont ill ásványianyagcsere zavar áll fenn, annak
óvatosságot ajánlanak. Nem tudom, hogy szedhetem-e vagy mitévő legyek? Jelenleg úgyérzem minden porcikám fáj, nemtudom hogy ez összefüggésben van-e a csontritkulással. Ha fokozódik a csontritkulás az milyen következményekkel jár?

Kedves Levéríró! Mivel nem ad jeligét, használom az elsőt. Először meg kellene próbálni tisztázni az osteoporózis centrumban az Ön fiatalkori csontritkulásának az okát / hátterét. lehet, hogy ez már megtörtént, csak nem ír róla. Az osteoporózis járhat/ jár fájdalommal, ez ismert jelenség. Hogy Önnek ez okozza-e a fájdalmát vagy esetleg reumatológiai jellegű az - csak az Önt és leleteit ismerő orvosok tudják eldönteni.

Az Actonel terápiás javallata: posztmenopauzás osteoporózis kezelése. Ajánlott adagja hetente egyszer 35 mg. Ellenjavallt súlyos vesekárosodásban, hypocalcaemiában, terhességben.Ön szerintem rosszul áll hozzá az állapotához is, az orvosához is és a kezeléshez is. Ezt azért tudom, mert Önnek nem az a feladata jelenleg, hogy az osteoporózist megtanulja / saját megítélésem szerint nehéz tananyag/ és megértse azt, hogy melyik labort miért kéri az orvos. Önnek nem kell értékelnie a labor eredményt. Önnek el kell mondania a panaszát az orvosnak, tőle megkérdezni azt, hogy mi mit jelent. Ehhez Önnek joga van. Joga van tudnia azt, hogy kideríthető-e a csontritkulásának az oka. Hogy mi várható. Azt is megkérdezheti, hogy milyen kezelési lehetőségek vannak. Ha viszont felírt az orvos egy gyógyszert, akkor saját magával szemben hibázik akkor, ha a gyógyszert nem szedi. A betegnek nem kell mérlegelnie mert nincs megfelelő képzettsége ahhoz, hogy mérlegeljen, sőt mi több, döntsön.Én nem ismerem a betegeknek szóló tájékoztatókat. Az Actonel esetében az orvosnak a felírás előtt el kell döntenie azt, hogy a beteg hypocalcaemiás-e és szenved-e egyéb csont-és ásványianyagcsere zavarban /pl. mellékpajzsmirigy rendellenesség, D-hypovitaminosis/ mert ha igen, akkor ezeknek a kezelését az Actonel kezeléssel egyidejűleg el kell kezdenie. Tehát nem az a feladat, hogy a beteg otthon kivizsgálja saját magát, hogy van-e anyagcsere zavara. Egyébként pedig a csontritkulás a csontanyagcsere zavara, éppen azért kell kezelni.

Úgy gondolom, Ön tévesen értelmezi a betegtájékoztatót és annak a célját. Azt tudnia kell, hogyha nem kezelik, nem ellenőrzik, akkor a csontritkulása súlyosbodik, a fájdalmai megmaradnak. A csontritkulásnak az a következménye, hogy a felritkult csontok eltörnek. Először kis traumákra, később spontán, tehát minden külső behatás nélkül.

Arra kérem tehát Önt, hogy keressen osteoporosis centrumot, ott olyan orvost, akiben tud és hajlandó megbízni. Kérjen felvilágosítást mind az állapotáról, mind a javasolt életvitelről és kezelési lehetőségeiről.Higgyen az orvosának, járjon ellenőrzésre, szedje azt a gyógyszert amit az orvos felírt és aminek a felírását Ön elfogadta az orvosától. És feleslegesen ne aggodalmaskodjon, mert akkor lelki beteg lesz. Semmi akadálya annak, ha szépen lassan és módszeresen meg akarja ismerni a saját betegségét.De először a  minimális alapokat kell megismernie, a csontképzés folyamatát. Egyszerre mindent nem lehet sem akarni, sem kérdezni, sem megérteni. Ezt válaszolom arra a kérdésére, hogy mi tévő legyen. Szívesen segítek, ha lesz majd konkrét kérdése, de előbb legyen Ön által is elfogadott kezelőorvosa.
Dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink