• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Emlőplasztika jeligére

Orvos válaszol

Emlőplasztika során felvedezett daganattal kapcsolatban tettem és teszem fel a kérdést. Implantátum bennléte kizárja -e a sugárteráőit? Bízom benne, hogy legalább erre reagál! Igaz, itt nem egy pattanás kezeléséről van szó, de már dühít, hogy semmi válasz! Ha méltatna a válaszra megköszönöm a fáradtságát!

Első levelét továbbküldtem, hogy konkrét választ kaphasson.
A pattanásokkal kapcsolatosakat is bőrgyógyászunk válaszolja meg. A sugárkezelést akkor fogja a terápiás protokollba felvenni
az onkológus, amennyiben az kivitelezhető. Célszerű az onkológusnak ismernie az implantátum típusát, méreteit. A radioterápia alkalmával a sugarat megfelelően tudják irányítani és fókuszálni és nem csak felületesen elhelyezkedő tumorok kezelésére alkalmazható.Az emlőrák műtét utáni sugárkezelésének két különböző formája ismeretes: az emlőmegtartó műtét utáni sugárkezelés 1 cm-nél nagyobb primer tumor és/vagy hónalji metasztázis esetén történik. Ha a primer tumor 1 cm-nél nagyobb, de nem volt hónalji áttét akkor csak az emlőt sugározzák be 50 Gy/5 hét összgócdózissal, a tumorágyat kiegészítő ún. boost-kezelésben részesítik további 10-20 Gy összgócdózissal. /felületes tumornál elektronbesugárzás, mély tumornál HDR-AL-brachyterápia formájában. Mastectomia és axilláris blockdissectio után pedig a pT, pN besorolástól függ az, hogy helyi, vagy lokoregionális besugárzást végeznek-e ultrafeszültségű sugárforrással, 50 Gy/ 5 hét összgócdózossal. Ezen kívül más esetekben terápiás  besugárzást végeznek inoperábilis emlőrák esetén ha nincs távoli metasztazis, palliatív besugárzást ha távoli metastasis is van az inop. tumor mellett. A rosszindulatú daganatok sugárkezelése különálló szakma az orvostudományon belül és e szakma művelői pontosan tudják, kinél mit és hogyan tudnak alkalmazni.

Azt javaslom, bizalommal forduljon az onkológusához, beszélje meg vele a kezelést, mert abba nem lehet beleszólnia a betegnek azért, mert nincs meg hozzá az ismeretanyaga. Ilyenkor a beteg a felajánlott kezelést elfogadhatja, vagy elutasíthatja. Ez utóbbi esetben elmondják a kezelés elutasításának a rizikóit.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink